Disclaimer: This article has been translated as a courtesy by a private member and as such, has not been checked for accuracy by Car Seats for the Littles. The original article can be found here.

Napomena: Članak je preveden kao ljubazni čin treće osobe te Car Seats for the Littles nije provjerio točnost prijevoda. Originalni članak (na engleskom jeziku, op. prev.) možete pročitati ovdje.

 

Zanimaju li vas samo činjenice o vožnji u autosjedalici koja je okrenuta suprotno od smjera vožnje (rear facing ili u nazad, op. prev.) i autosjedalici koja je okrenuta u smjeru vožnje (forward facing), došli ste na pravo mjesto. Postoji mnogo faktora koje trebamo uzeti u obzir. Fiziologija karakteristicna za mladog gegavca (toddlera) u kombinaciji sa vrstama sila koje se pojavljuju prilikom najozbiljnijih sudara rezultira uvjetima koji značajno ugrožavaju djecu, ako ih prerano okrenemo u smjer vožnje.

Anatomske razlike između gegavca i odrasle osobe

Prvo, istražimo razliku u anatomiji. Gegavci nisu samo male odrasle osobe. Njihova se tijela još uvijek razvijaju i te razvojne promjene čine ih ranjivijima od odrasle osobe. Gegavcima su kralješci povezani hrskavicom koja nije okoštala. Taj hrskavični spoj naziva se sinhondrozom i polako se zatvara vremenom. Postoje tri glavna perioda okoštavanja, svaki s dvije sinhondroze.

Prema istraživanju u Udruzi za unaprjeđenje automobilske medicine, prva točka koja se zatvara je C3, druga je axis, a treća atlas. Rezultati istraživanja pokazuju:

 • 50% vjerojatnosti da je prva točka zatvaranja C3 dovršena s dvije godine, a druga točka s tri godine,
 • 50% vjerojatnosti da je prva točka zatvaranja axisa dovršena s pet godina i druga točka sa šest godina,
 • 50% vjerojatnosti da je prva točka zatvaranja atlasa dovršena sa sedam godina i druga točka s osam godina1
Usporedba kralježala djeteta od godine dana i djeteta od šest godina.

Usporedba kralježala djeteta od godine dana i djeteta od šest godina. Slika je preuzeta iz knjige White, T. Human Osteology, 2000

Slika s desne strane prikazuje cervikalni (gornji), prsni (srednji) i lumbalni (donji) kralježak jednogodišnjeg djeteta (lijevo, svaka fotografija) i šestogodišnjeg djeteta. (desno, svaka fotografija). Imajte na umu lako vidljive sinhondroze na svakoj slici.

Ovi nalazi pokazuju da prije dvije godine niti jedan od hrkavičnih spojeva nije okoštao. Dužina hrskavice na tim dijelovima može biti čak do pet cm. Rastezanje kralježnice od samo 6mm može dovesti do paralize ili smrti.2

Securatot UK je ljubazno ustupio ovu grafiku.

Securatot UK je ljubazno ustupio ovu grafiku.

Osim toga, djetetova nezrela kralježnica nosi veći postotak tjelesne težine od sazrele kralježnice odrasle osobe. Za prosječnu bebu od devet mjeseci težina glave čini 25% ukupne tjelesne težine, dok glava odrasle osobe čini tek 6% od ukupne tjelesne težine. 3  Ova razlika u omjeru samo ističe važnost čuvanja djetetove kralježnice.

Statistike automobilskih nesreća

NHTSA tvrdi da je otprilike 60% sudara vozila frontalno, a 20% su bočni udarci. Tijekom sudara putnici će putovati prema točki udara, stavljajući sav stres na vrat i kralježnicu. U tom trenutku se zapravo dogadjaju tri udara: vozilo udari sto vec udari, tijelo osobe je zaustavljeno pojasom te unutarnji organi udaraju o prednji dio tijela iznutra. Kada je netko okrenut suprotno od smjera vožnje, drugi i treći udarac javljaju istovremeno, a sile sudara ravnomjernije se šire duž ljuske sjedala, držeći vrat i kralježnicu u ravnini.

**** Na ovom dijelu članka mijenjamo tekst od originala kako bi ga osvježili u skladu s najnovijim preporukama Američke pedijatrijske akademije. Promjena i dodatni pasus napisani su u rujnu 2018. **** 

[Do 2018 godine,] Američka pedijatrijska akademija [preporučivala je] vožnju “u nazad” minimalno do dvije godine na temelju saznanja koje je objavio Britanski časopis za medicinu – Prevencija ozljeda. Istraživanje je uspoređivalo statističke podatke kroz 15 godina o ozljedama u nesrećama u kojima su sudjelovala djeca mlađa od dvije godine. Istraživači su uspoređivali ozljede koje su djeca doživjela u sudarima i ustanovili su da su “vjerojatnost dobivanja ozbiljnih ozlijeda kod djece mlađe od 12 mjeseci bila je 1.79 puta veća ako su djeca bila okrenuta prema naprijed (umjesto prema nazad), a za djecu starosti od 12 do 23 mjeseca, vjerojatnost je 5,32 puta veća.” 4

[Dodatak by Ivy] U kolovozu 2018. godine, Američka pedijatrijska akademija promijenila je svoju preporuku:

Najbolje je da se vaše dijete vozi suprotno od smjera vožnje što je duže moguće. To je najsigurniji način vožnje za dijete,” kaže dr. Benjamin Hoffman, FAAP, glavni autor izjave o preporuci i predsjednik Vijeća za ozlijede, nasilje i prevenciju trovanja Američke pedijarijske akamedije. “Srećom, mnogi proizvodači autosjedalica sad imaju modele u kojima se djeca mogu voziti suprotno od smjera vožnje do 18 kila ili više, što znači da tako mogu biti i nakon drugog rođendana.”

Preporuka je promijenjena na – doslovno – “što duže, to bolje” jer su liječnici zaključili da je broj slučajeva analiziran u prethodno spomenutoj studiji premalen da bude vodilja za stvaranje čvrste granice poput prijašnje “dvije godine”.

“Autosjedalice su odlične kad treba zaštiti djecu u sudaru i zbog njih imamo sve manje smrti i ozlijeda djece,” kaže dr. Hoffman. “Ali, to također znači da nemamo dovoljno podataka da sa sigurnoću odredimo kad je sigurno okrenuti dijete prema naprijed.”

“Ako imate izbora, najbolji način da svoje dijete zaštitite u automobilu, jest da ga vozite okrenutog suprotno od smjera vožnje što duže možete.” – dr. Hoffman, Američka pedijatrijska akademija

**** Od sljedećeg paragrafa do kraja članka, ponovo čitate originalan tekst **** 

Vožnja u nazad i nakon druge godine

Zašto se preporuča vožnja u autosjedalici suprotno od smjera vožnje do barem dvije godine? Jedina istraživanja koja imamo u ovom trenutku, a koja sadrže konkretne podatke vezane za ozljede u slučaju autosjedalice okrenute u smjeru ili suprotno od smjera vožnje, koncentrirana su na tu dob.

Međutim, dob od dvije godine doista je čisti minimum. Prema prethodno navedenom istraživanju, u dobi od tri godine još uvijek postoji samo 50% vjerojatnosti da je kralježak C3 okoštao. Što više vremena date djetetu, to su veće šanse da je kralježnica sazrela. Jednostavno, činjenica je što duže, to bolje. Većina autosjedalica na tržištu omogućit će djetetu da se vozi gledajući u nazad do treće ili četvrte godine.

Bez CT-a, nema načina da znate u kojoj se fazi razvoja nalazi kralježnica vašeg djeteta, tako da je najsigurnija opcija da se vaše dijete vozi suprotno od smjera vožnje do apsolutnog maksimuma koji dopušta autosjedalica. Budući da se sve više starije djece vozi u suprotnom smjeru, kako vrijeme prolazi imat ćemo i sve više znanstvenih podataka kako autosjedalice okrenute u nazad pomažu u sprečavanju ozlijeda kralježnice.

Korištenje autosjedalice okrenute prema nazad nije izbor koji bi se trebao donijeti na temelju stila roditeljstva ili osobnog mišljenja, već na temelju znanstvenih činjenica. Što više saznajemo o sudarima i mehanici sudara, to smo u boljoj poziciji da zaštitimo svoju djecu od teških posljedica automobilskih nesreća.

Literatura

 1. Narayan Yoganandan, PhD, Frank A. Pintar, PhD, and Sean M. Lew, MD.  Ann Adv Automot Med. 2011 October; 55: 159–168.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256844/
 2. Brockmeyer, Doug MD, Pediatric Spinal Cord and Spinal Column Trauma http://www.neurosurgery.org/sections/section.aspx?Section=PD&Page=ped_spine.asp
 3. Thomas Turbell, VTI (Swedish National Road and Transport Research Institute) http://www.rearfacing.co.uk/expertquotes.php
 4. PEDIATRICS Vol. 121 No. 3 March 1, 2008 pp. 619 -620  (doi: 10.1542/peds.2007-3637) http://pediatrics.aappublications.org/content/121/3/619.full

 

Opaska prevoditeljice

Dodala sam nazive paragrafa i podebljala ili ukosila određene dijelove teksta. Ovakvo dodatno uređenje napravljeno je zbog lakšeg čitanja i uočavanja važnih dijelova.

Tekst je pisan za američko društvo i spominje situaciju na američkom tržištu. Uobičajeno je da se dijete prvo vozi u jajetu (bucket seat), a nakon toga prelazi u convertible car seat koji omogućuje vožnju i u nazad i prema naprijed. Većina takvih autosjedalica dopušta okretanje suprotno smjeru vožnje do 18 kg (40 lbs), što je težina prosječnog četverogodišnjeg djeteta. Roditelji često okrenu dijete prema naprijed nakon drugog rođendana, ne iskorištavajući u potpunosti mogućnosti koje im autosjedalica pruža.

Ako tražite autosjedalicu za vožnju u nazad na europskom tržištu, pogledajte webshop švedske stranice Carseat.se. Skoro svaka sjedalica koju oni drže može se nabaviti u Hrvatskoj i okolnim zemljama ili dostaviti kod nas (direktno iz ovog dućana, iako ćete vjerojatno naći jeftiniju dostavu negdje drugdje).

Naslovna fotografija preuzeta je sa stranice Rear facing toddlers.

Ivy Gutierrez
Profili:
2 komentara
 1. Mateja 6 godina ago

  Što s mučninama u vožnji ako se vozi u nazad?

  • Author
   Ivy Gutierrez 6 godina ago

   Bok Mateja,

   Prvo disclaimer da ja nisam pisala tekst (samo sam ga prevela), niti sam savjetnica za autosjedalice. Ono sto sam vidjela od savjetnica, savjetuje se izdrzati u rikverc koliko se moze, a u nekom trenutku radis cost benefit analizu ovisno o stanju djeteta i okreces kad moras. Znam da je djeci kojima je muka u voznji (meni je bilo do punoljetnosti) lakse voziti se kad gledaju u smjeru voznje.

   Pozdrav,
   Ivana

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?