Zasto ne preporucujemo nosiljke s uskom bazom

Na tržištu su popularne i vrlo lako dostupne nosiljke s uskom bazom. One ne podržavaju ono što smatramo idealnim položajem djeteta u nosiljci i nisu vrsta nosiljke koju savjetnice preporučuju kad nas pitaju koju vrstu nosiljke treba kupiti. No, to ne znači da nosiljke s uskom bazom ne treba uopće koristiti. 

Kako se nosiljke s uskom bazom razlikuju od preporučenih klokanica?

Položaj kukova u nosiljci s uskom bazom i ergonomski ispravnoj nosiljci

Položaj kukova u nosiljci s uskom bazom i ergonomski ispravnoj nosiljci. Izvor: Sheffield Sling Surgery

Nosiljke s uskom bazom (eng. narrow based carrier) nisu idealne za nošenje djece. One se često pogrdno nazivaju crotch dangler, jer se zbog položaja djeteta čini kao da visi u njima. BWI trenutačno smatra da takve nosiljke, iako nisu idealne, nisu opasne za zdravu djecu jer trenutačno ne postoje znanstvena istraživanja koja to dokazuju.

Zbog položaja u kojem se dijete nalazi, takve nosiljke često nisu udobne niti djetetu, niti osobi koja dijete nosi. Moj je osobni stav da je djetetu bolje da se nosi ikako, nego nikako, no postoji jednostavan trik kojim se i ova nosiljka može poboljšati. Pogledajte na slici niže kako pomoću šala možete djetetu dati više potpore u nogama.

Ne morate kupovati novu nosiljku da biste postigli bolji polozaj djetetovih nogu.

Ne morate kupovati novu nosiljku da biste postigli bolji položaj djetetovih nogu.

Što ako pedijatar preporuči nošenje u takvoj nosiljci?

Ponekad liječnici, najčešće zbog toga što nisu uopće educirani o nosiljkama, preporuče nošenje u ovakvim nosiljkama. Vjerojatno ćete to čuti uz komentar “A ako baš morate”… Uglavnom im se čini da je neprirodno da su djeci raširene noge, čula sam i komentare da dijete nošeno u takvom položaju neće naučiti puzati ili hodati jer su u puzanju i hodanju noge skupljene.

Ako imate motorički prosječno i inače zdravo dijete… Ne slušajte ih. Ne znaju što govore. Iskreno vjerujem da vam govore u najboljoj namjeri i da zaista imaju dobrobit vašeg djeteta na umu, no jednostavno nisu dovoljno informirani o ovoj temi.

Potražite savjet od savjetnica za nošenje djece, zato smo tu. Ako možete, isprobajte različite vrste nosiljki prije kupnje. Odaberite onu koja je najudobnija vama i vašem djetetu. Odaberite nosiljku koju ćete znati, htjeti i moći koristiti.

Nemaju sva djeca iste potrebe, niti svi trebaju iste nosiljke!

No, ako imate dijete s posebnim potrebama i idete fizijatru, neuropedijatru i sličnim stručnjacima na kontrole i vježbe – uvijek izaberite nosiljku u suradnji s njima! Svako dijete može biti nošeno, no ne paše svakom djetetu svaka nosiljka! Nekad se djeca nose u klokanicama uske baze zbog preporuke fizijatra/fizioterapeuta ili ortopeda.

Nošenje ima puno prednosti koje su možda još važnije djeci s posebnim potrebama. Pokušajte naći fizioterapeuta koji je voljan razgovarati s vama otvorena uma. Bilo bi idealno kad biste kontaktirali i savjetnicu za nošenje te ju pitali za ideju može li vam pomoći s nosiljkom ili položajem koji bi odobrio fizioterapeut vašeg djeteta.

Važno je da imate na umu da su većinom savjetnice trenirane samo za rad s djecom koja nemaju posebne potrebe i da većina savjetnica za nošenje djece jednostavno nema potrebno znanje da vam “odobri” nešto što vam fizioterapeut zabranjuje.

Imate li dijete s posebnim potrebama? U grupi Special needs babywearing možete pronaći roditelje čije vam iskustvo ili savjet mogu pomoći.

Što reći roditeljima koji nose djecu u nosiljkama s uskom bazom?

Česta tema rasprava u našoj grupi na Facebooku Nošenje djece (Babywearing) jest što treba učiniti i kako razgovarati s roditeljima koji koriste tzv. “neispravne” nosiljke. Za početak, ove nosiljke nisu neispravne.

Neispravne su nosiljke oštećene nosiljke koje mogu ozlijediti dijete ili iz kojih dijete može ispasti. Ergonomski proizvod je svaki proizvod koji se proizvodi za ljudsku upotrebu. To uključuje i nosiljke s uskom i nosiljke s širokom bazom – koriste ih veliki ljudi zbog malih ljudi, zar ne?

Zbog netočne poruke koju termin “ergonomski neispravne nosiljke” prenosi, promijenila sam termine koje koristim u kratkom pregledu nosiljki za djecu i od sad ih razlikujem samo po širini baze (klokanice uske ili klokanice široke baze).

Što biste, dakle, trebali reći roditeljima koji koriste klokanice s uskom bazom? Ništa. Ili, ako želite pričati s njima, pitajte ih kako se dijete zove. Koliko je staro? Imaju li sreće da im dijete spava kroz noć ili se još uvijek budi?

Krenite od pretpostavke da i oni vole svoje dijete jednako koliko i vi svoje. I oni donose najbolje odluke koje mogu za svoje dijete. Smatrate li da su odabrali određenu vrstu nosiljke iz neznanja, možete s njima podijeliti informacije koje imate. Na kraju, zato je i nastala grupa na Facebooku, zato sam i počela pisati članke o nošenju djece, zato je i nastao ovaj blog.

No, možda odabir nije došao slučajno. Možda dijete iz medicinskih razloga treba točno tu nosiljku koju koristi. Ili, možda su je roditelji odabrali jer je njima bila najudobnija ili najjednostavnija za korištenje. Ili, možda i nakon što dobiju više informacija od vas, odluče ne poslušati ih. I to je u redu. Poštujte njihovo pravo da donesu tu odluku.

Što ja radim kad vidim roditelje s nosiljkama koje ne bih odabrala za vlastito dijete? Nasmiješim se, jer mi je drago vidjeti da se djeca nose. Ovako ili onako.

Ivy Gutierrez
Profili:
3 komentara
  1. Ana Ćeman 8 godina ago

    Po meni, ovo je najkorisniji clanak na Bebologiji 😉

  2. Ana 8 godina ago

    Meni najkorisniji članak, mislila sam da su klokanice s uskom bazom opasne i štetne za dijete.

  3. Ana Herceg- Jaklenec 8 godina ago

    Smijesak mi je jako poznat u toj situaciji

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?