Upala uha kod djece nalazi se u top 3 razloga zbog kojih roditelji kontaktiraju liječnike. Upale se često brzo razviju i mogu izazvati visoku temperaturu i velike bolove. Roditeljima je teško jer imaju osjećaj da ne mogu nikako pomoći djetetu. Kod dojenčadi i male djece upala uha ponekad završava kurom antibiotika, no nije svaka bol u uhu upala uha, niti je svaki put potreban antibiotik, posebno ako imate dijete starije od dvije godine.

Naučite osnovne informacije o anatomiji uha koje laici moraju znati kako bi pomogli djetetu kod upale uha bez odlaska liječniku, kao i kad je odlazak doktoru zaista opravdan.

Osnovne informacije o anatomiji uha

Usporedba Eustahijeve cijevi i ušnog kanala kod djeteta i odrasle osobe.

Usporedba Eustahijeve cijevi i ušnog kanala kod djeteta i odrasle osobe.

1. Uho i nos su povezani.

Od srednjeg uha do gornjeg dijela ždrijela (nalazi se “iza” nosa) pruža se jedna cjevčica – Eustahijeva cijev. Njena je funkcija odzračivanje srednjeg uha i izjednačavanje tlaka u njemu. Ovo je važno jer je kod djece ta cijev kratka (lako uzročnici infekcije «prošeću» od nosa do uha) i uska (lako se začepi što onda zbog nemogućnosti odzrake uzrokuje bol u uhu).

Sigurno ste nekada osjetili nelagodu u uhu, na primjer, kad ronili, letjeli avionom ili bili jako prehlađeni. Nelagoda bi prošla kada biste začepili nos i puhnuli ili popili vodu? Navedenim ste radnjama otvorili tu cjevčicu i regulirali tlak u srednjem uhu.

2. Uho je jako blizu mozgu.

Infekcije iz uha se, u određenim uvjetima, mogu vrlo brzo proširiti na mozak – što ne želimo. Zbog toga je neobično važno kod svake respiratorne infekcije uz koju imamo začepljen nos isti održavati prohodnim. Starijoj ćete djeci reći da ispušu nos, a mlađima ćete ga ispirati fiziološkom ili hipertoničnom otopinom.

Najlakši način ispiranja nosa je sljedeći:

 1. dijete poleći na bok ili posjesti si ga/ju u krilo
 2. u špricu od 10mL (5mL za mlađe od 3 mj) navući punu špricu fiziološke otopine
 3. cijeli volumen šprice naglo i odjednom ušpricati u gornju nosnicu ako dijete leži (ako je na lijevom boku, to je desna nosnica) – bale i fiziološka otopina će izaći na drugu nosnicu.

Ako imate pomagača, u jednu nosnicu ulijevajte fiziološku otopinu, a u drugu istovremenu stavite nosni aspirator povezan na usisavač. Postupak napravite barem jednom u svaku nosnicu. Nećete si utopiti dijete tako i ništa mu neće biti ako popije malo fiziološke.

Hipertonična otopina (2-3% otopina NaCl) otapa posebno žilavi sekret. Dobro je njom nakapati nos 10ak minuta prije ispiranja. Može se kupiti napravljena u ljekarni, a ima i tvornički zapakiranih pripravaka (npr. Sinomarin).

Nakon ispiranja nosa, trebalo bi nakapati dekongestiva (kapi/sprejevi za nos koji smanjuju oticanje nosne sluznice i time ga održavaju prohodnijim). Bez recepta za djecu stariju od dvije godine ide npr. Operil P. Za mlađe, tu su efedrinske kapi (na recept) ili opet navedena hipertonična otopina. Hipertoničnu možete kapati koliko god puta na dan i koliko god dana želite, a lijekove molim koristite prema uputi na lijeku.

Upala uha može biti virusna ili bakterijska

Od svih upala uha u djece tek oko 1/3 čine bakterijske upale (koje zahtijevaju liječenje antibiotikom), a 2/3 su virusne (koje će proći uz simptomatsku terapiju). Na virusnom upalom oslabljeno tkivo lako se nasadi bakterija, tako da ako je u pitanju virusna upala, ne znači da neće prijeći u bakterijsku. Navedeno se gotovo uvijek događa kod djece mlađe od 2 godine i zato se kod njih na simptome bolova u uhu i/ili temperaturu (uz lokalni klinički nalaz), odmah daje antibiotik.

Dakle, ovisno o dobi djeteta i težini kliničke slike, antibiotik je (prema pedijatrijskim smjernicama) obvezan za:

 1. Svako dijete mlađe od mjeseci,
 2. svako dijete 6-24 mjeseca starosti bez obzira radi li se o jednostranom ili obostranom otitisu,
 3. djecu stariju od 2 godine s teškom kliničkom slikom (visoki febrilitet, otalgija >48 sati, loš opći aspekt), supurativnim (cureće uho) ili obostranim otitisom
 4. imunokompromitirani, kraniofacijalne malformacije
 5. svako dijete sa supurativnim otitisom.

Smjernice za postupanje kod upale uha

Upala uha kod djeteta mlađeg od dvije godine

Iz gore navedenih smjernica možemo lako zaključiti kada jurite doktoru ako sumnjate na upalu uha kod djeteta mlađeg od šest mjeseci. Simptomi upale uha kod djece koja ne govore:

 • uz povišenu temperaturu nervoza,
 • neuobičajeni plač,
 • odbijanje jela/pića (npr. dojenče želi sisati, ali čim primi dojku u usta istu pusti i neutješno plače),
 • bolnost na dodir,
 • hvatanje za uho.

No, ako je dijete starije od šest mjeseci, može pričekati do jutra ako je dijete dobrog općeg stanja (skoro pa uobičajeno jede/pije/spava) i iz uha ništa ne curi. Tada trebate:

 • dati lijek protiv bolova (paracetamol i ibuprofen u shemi i dozama kao za povišenu tjelesnu temperaturu),
 • snižavati povišenu tjelesnu temperaturu (ako je povišena),
 • čistiti nos hipertoničnom i fiziološkom otopinom,
 • kapati kapi (ako imate).

Upala uha kod djeteta starijeg od dvije godine

Za dijete starije od dvije godine možemo pričekati s odlaskom doktoru dan-dva, dok god je dijete dobrog općeg stanja i iz uha ništa ne curi. Sumnjamo na virozu, jer su virusi uglavnom uzročnici ovih infekcija, a one će proći uz simptomatske mjere.

Ako se vaš 2+godišnjak žali na bolove u uhu, postupak je sljedeći:

 • lijekovi protiv bolova (paracetamol i ibuprofen u shemi i dozama kao za povišenu tjelesnu temperaturu)
 • snižavanje povišene tjelesne temperature (ako je povišena)
 • čišćenje nosa i dekongestivi (kapi za nos)

Navedeno simptomatsko liječenje možete provoditi kod kuće i do puna tri dana prije posjete liječniku (opet, ako je opće stanje djeteta dobro i iz uha ništa ne curi). Bolovi u uhu ne moraju automatski značiti upalu uha – nekad su jednostavno posljedica nedovoljne odzrake srednjeg uha zbog respiratornog infekta.

I za kraj, evo nekoliko savjeta povezanih sa zdravljem i higijenom uha:

 • Kod djece koja su sklona čestim i kompliciranim upalama uha preporučujem cijepiti cjepivom protiv pneumokoka (br.1 bakterijskog uzročnika upala uha).
 • Uši se ne čiste nikakvim štapićima, isti samo naguraju cerumen duboko u zvukovod. Vlažnom gazom obrišite ono što vidite da je iscurilo i to je to.
 • Ne kapajte u uho nikakve domaće pripravke (npr. čuvarkuću) jer često imaju više štete nego koristi.
Dubravka Barač
Latest posts by Dubravka Barač (see all)
0 Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?