Pravila za sigurno nošenje djeteta

Svaki roditelj želi svom djetetu samo najbolje, a mladi i neiskusni roditelji često se pitaju hoće li nečime naškoditi svom djetetu. “Hoću li ga primiti pravilno, hoće li ga nažuljati pelena, kako ću mu ugurati glavu u otvor majice?” Naravno, takvi su strahovi prisutni i kod nošenja djece i pitate se “Je li je moje dijete sigurno u nosiljci?” Postoje nekoliko jednostavnih pravila koja će osigurati da je vaše dijete sigurno u nosiljci svaki put kad ga u nju stavite.

Uz to, važno je prilikom nošenja imati na umu da ipak držite dijete (iako su vam ruke slobodne) i da se ne možete ponašati kao da nemate dijete u rukama. Čak i kad se pobrinete da je vaše dijete u idealnom položaju tijekom nošenja, vaš oprez ovdje ne prestaje. Nošenje djeteta utječe na vašu ravnotežu, a djetetu daje novu perspektivu i pristup novim stvarima. Dijete na vašim leđima moglo bi dohvatiti neki predmet (poput kuhinjskog noža) bez vašeg znanja. Pročitajte na što je dobro pripaziti prilikom korištenja bilo koje nosiljke.

Savjet: Zanima li vas ova tema, uključite se u u grupu na Facebooku Nošenje djece (babywearing)!

Pravila za sigurno nošenje

Najčešća pravila izražavaju se u ABC ili TICKS formi, ovisno o tome dolaze li od američkog Babywearing Internationala (kraća verzija) ili britanske Babywearing UK organizacije.

Kraća, američka verzija: ABC

 1. A – Airway: Dijete uvijek mora imati bradu odmaknutu od prsa te dovoljno zraka kako bi moglo disati. Maknite tkaninu s bebinog lica i držite dijete dovoljno blizu da ga možete poljubiti.
 2. B – Body positioning: Nosiljka bi trebala dijete držati u idealnom položaju ovisno o djetetovoj dobi i motoričkom razvoju te sprečavati da se dijete iskrivi. Koljena bi trebala biti iznad guze, a težina bi djetetu trebala biti na bedrima i guzi.
 3. C – Comfort: Nosiljka mora biti udobna i bebi i osobi koja ju koristi. Ukoliko vam nije udobno ili se ne osjećate sigurno sa svojom nosiljkom, potražite pomoć.

Duža, britanska verzija: TICKS

 1. T – Tight: Nosiljka mora držati dijete što je bliže moguće osobi koja ga nosi. Ako se dijete nosi labavo, ono se može opustiti u nosiljci i tako si otežati disanje, a taj položaj naporniji je za leđa nositelja.
 2. I – In view: Uvijek biste trebali moći vidjeti dijete u nosiljci. Tkanina ne smije ići preko bebinog lica, a u položaju kolijevke dijete ne smije biti okrenuto prema vama.
 3. C – Close enough to kiss: Djetetova glava trebala bi biti što je moguće bliže vašoj bradi. Trebali biste moći poljubiti čelo ili glavu svog djeteta samo laganim spuštanjem glave.
 4. K – Keep chin off their chest: Dijete nikad ne bi trebalo biti u položaju koji mu stavlja bradu na prsa. Uvijek biste trebali moći staviti barem jedan prst između bebine brade i prsa.
 5. S – Supported back: Djetetova leđa trebala bi imati čvrstu potporu u uspravnom položaju, a tijelo djeteta trebalo bi biti okrenuto prema osobi koja ga nosi. Ako možete dijete pritisnuti rukom još bliže k sebi, onda nosiljka nije dovoljno čvrsto stisnula dijete uz vas. Važno je pravilno postaviti dijete u položaj kolijevke s guzom u najdubljem dijelu slinga/marame tako da nije presavijeno na pola.
Ivy Gutierrez
Profili:
2 komentara
 1. Nives Mandić 8 godina ago

  Svaki roditelj prije nosenja bi trebao procitati ovaj clanak.
  Svi članci o nosenju su bitni, ali ipak sigurnost je na prvom mjestu <3

 2. Petra Kovačec 8 godina ago

  Wow, stvarno korisne informacije za roditelje koji se pripremaju na kupnju nosiljke 🙂

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?