Koju nosiljku za bebu kupiti

Nakon što ste se upoznali s vrstama nosiljki i pročitali zašto je nošenje dobro za bebe, odlučili ste i sami dati šansu nošenju? Odlično! Sljedeće pitanje koje slijedi jest, naravno, koju nosiljku za bebu kupiti? Odgovor na ovo pitanje bit će različit ovisno o tome koga pitate, jer je svatko imao drugačija iskustva.

Ako kupujete nosiljku kao poklon nekome drugome, pitajte roditelje što bi oni željeli. I “pola nosiljke” može biti odličan poklon i pomoći im da nabave nešto što će zaista koristiti. Sjetite se, novorođenčetu ne trebaju igračke, a robica se preraste već u nekoliko tjedana.

Pretpostavimo, međutim, da vas ova tema zanima jer odlučujete sami za sebe koju nosiljku ćete nabaviti. Razmislite želite li (i/ili možete li):

 1. kupiti samo jednu nosiljku koju ćete koristiti dok god nosite bebu, ili
 2. kupiti dvije nosiljke, da bi vam nošenje bilo što jednostavnije.

Jedna nosiljka od rođenja na dalje: marama

Robins Hip Carry, tkana marama je Ellevill

Robins Hip Carry, tkana marama je Ellevill

Želite li kupiti samo jednu nosiljku koju ćete moći koristiti za novorođenče, kao i za jednogodišnjaka, kupite dobru tkanu maramu (woven wrap). Budući da maramu svaki put zavezujete ponovo, vi ste ti koji određujete koliko je široko “sjedište” ili koliko visoko marama podupire dijete na leđima!

Marama je ujedino i odlična nosiljka za dijeljenje s više osoba – jedna marama pasat će svakome, no ako su osobe koje nose maramu vrlo različitih konstitucija, moguće je da će veća osoba biti ograničena načinom vezanja na nešto manji izbor. Kupujete li maramu za dijenjenje, uzmite onu koja paše višoj/većoj osobi: niža osoba uvijek će je moći koristiti, samo će iza čvora imati nešto duži “rep”. Ako će, pak, niža osoba najviše koristiti maramu, a viša osoba rijetko, onda je bolje uzeti manji broj kako bi osobi koja najčešće nosi dijete bilo lakše korištenje.

Zašto tkana, a ne elastična marama?

Elastične marame odličan su izbor za novorođenčad, no većina roditelja otkrije da nakon 8-9 kg beba postane preteška za duže nošenje u elastičnoj marami i da beba polako “visi” sve niže i niže u marami. Također, elastične marame nisu sigurne za nošenje na leđima jer se dijete može toliko izvinuti da ispadne iz marame, posebno ako je dijete starije od godinu dana. Zanima li vas kako to izgleda, pogledajte ovaj video (na engleskom je jeziku, no primjer je očit čak i ako ne razumijete engleski).

Postoje i hibridne marame poput Ergove marame ili Wrapsody Hybrid u kojima se dozvoljava nošenje na leđima ako marama prelazi preko bebe u nekoliko slojeva. Naravno, ovo nije najbolji izbor za nošenje ljeti.

Koliko koštaju tkane marame?

Većina tkanih marama koštat će između 500 i 1000 kuna. Cijena ovisi o načinu tkanja (strojno ili ručno), materijalu (obične pamučne ili kombinacije s bambusom, konopljom, svilom ili vunom), vrsti tkanja (npr. jaquard ili indio) dužini (uglavnom su duže marame skuplje od kraćih), količini (limited edition marame koštaju više) i, naravno, proizvođaču.

U grupi na Facebooku Nošenje djece (babywearing) tkane marame su se prodavale za 200-600 kuna tako da nije loša ideja provjeriti možete li kupiti već korištenu nosiljku.

Dvije nosiljke za različite dobi: sling/Caboo + MT/SSC

 Definicije: Ako vam neko ime vrste nosiljke nije poznato, pročitajte post o vrstama nosiljki za bebe.

Nosiljka za prvih 4-6 mjeseci: ring sling ili Caboo

Sling s prstenovima (ring sling) koristi se lakše od marame, u njega dijete može od rođenja, a jedan sloj materijala oko vas i djeteta neće vas pretjerano ugrijati. Potrebno je naučiti kako provući tkaninu kroz prstenove i pravilno je zategnuti oko djeteta, što teoretski nije teško, no ovisno o materijalu od kojeg je sling napravljen (te da li je sling nov ili je već “razrađen”), može vam predstavljati manji ili veći problem.

Novorođenče u Caboou. Slika je preuzeta s Tantrums to Smiles

Novorođenče u Caboou. Slika je preuzeta s Tantrums to Smiles

Caboo je hibridna nosiljka koji proizvodi Close Parent iz Velike Britanije. Sastoji se od dvije trake materijala  prekrižene na prsima i na leđima, a na bokovima osobe koja nosi nalaze se dva prstena za sling pomoću kojih se nosiljka steže i otpušta.

Dijete koje se nosi u Caboou uspravno (što je najbolji i najsigurniji položaj) u nosiljci je jednako kao što bi bilo u marami zavezanoj u Front Cross Carry (FCC). Treći sloj zavezuje se posebno oko bebe i nositelja kao dodatna potpora (mi ga nismo koristili da nam ne bude vruće, no držala sam jednu ruku na djetetu cijelo vrijeme).

Moja je procjena da ćete sling moći koristiti duže od Cabooa, međutim ako vam ne smeta imati dvije nosiljke, mislim da je bolje uzeti Caboo jer se on, po mom osobnom iskustvu, lakše koristi. Također, meni više odgovaraju nosiljke koje težinu raspoređuju na oba ramena zbog problema s kralježnicom.

Ako vam ne smeta opterećenje na jedno rame i želite što duže koristiti svoju nosiljku, onda izaberite neki dobar sling i bit ćete zadovoljni.

Nosiljka za nakon 4-6 mjeseci: mei tai ili ergonomski ispravna klokanica

Mei tai (MT) i klokanice (soft structured carrier, SSC) možete nabaviti u dvije varijante:

 • napravljene od tkane marame (wrap conversion)
 • napravljene od platna (uglavnom pamučnog) ili mrežaste tkanine (mesh)
Ergo Performance. Slika: Ergobaby FB fan page

Ergo Performance. Slika: Ergobaby FB fan page

Želite li nosiljku koja je jednostavna za korištenje i koju ne morate previše paziti, odaberite jednu od ergonomski ispravnih klokanica koje se rade od platna poput: Ergobaby, Tula, Boba, Beco, Lillebaby… One se ne vežu, već imaju kopče, vrlo se lako namještaju i ne morate se previše brinuti oko njihovog održavanja.

Ako biste htjeli iskustvo sličnije vezanju marame (no ipak jednostavnije), izaberite wrap conversion mei tai (WCMT) poput Fidellinog Flytaija ili Lenny Lambovog mei taija. Ovakve nosiljke često se rade po narudžbi i znaju biti vrlo skupe, no Fidella i Lenny Lamb imaju masovnu produkciju i koriste svoje tkane marame tako da su cijene nešto privatljivije.

Sve su klokanice i mei taiji slični, no ipak postoje razlike među proizvođačima u dizajnu. Možemo ih usporediti s trapericama: sve će traperice služiti istoj svrsi, no i sami znate da vam neće svi modeli biti jednako udobni. Idealno bi bilo da možete probati nekoliko vrsta nosiljki prije kupnje kako biste vidjeli što vam odgovara. Ako ne možete, ne brinite se. Uz malo iskustva i igranja s nosiljkom, vrlo je vjerojatno da ćete biti zadovoljni. Postavljanje pojasa oko struka samo par centimetara više ili niže može značiti veliku razliku!

Među nekoliko osoba nešto je lakše dijeliti mei tai od klokanice, jer se mei tai svaki put ponovno zavezuje. No, nemojte da vam ovo bude jedini razlog zašto biste kupiti MT, klokanice se vrlo brzo i jednostavno mogu prilagoditi osobi koja ih koristi! Moj je osobni odabir za drugu nosiljku ergonomska klokanica zbog jednostavnosti i brzine korištenja.

Koliko koštaju mei taiji i klokanice?

Ovisno o tome što vas zanima, možete očekivati da ćete za novu nosiljku potrošiti između 500 i 1100 kuna, a korištene smo ergonomski ispravne klokanice ili WCMT-ije viđali na grupi na Facebooku za 300-600 kuna.

 

Zahvaljujem se članovima grupe na Facebooku Nošenje djece (babywearing) što su sa mnom podijelili svoje prekrasne fotografije i dozvolili mi da ih iskoristim za postove na ovom blogu.

Ivy Gutierrez
Profili:
3 komentara
 1. Kresencija 8 godina ago

  Zanima me onbu za bebu od 13mj koja.samostalno.hoda. moze li se nositi na taj.nacin i.sprijeda?

  • Author
   Ivy Gutierrez 8 godina ago

   Onbu je primarno namijenjen za nosenje na ledjima. Teoretski je moguce nosiljku okrenuti i staviti naprijed, no u praksi je s vecim djetetom to problematicno – ako se onbu dobro namjesti, djetetova glava mogla bi vam smetati u vidnom polju; a ako se ne namjesti dobro onda ce beba visi prenisko i bit ce vam neudobno.

 2. Milena 8 godina ago

  Svi postovi koje pišeš su mi veoma zanimljivi i korisni, ali mi je ovaj dosta pomogao pri izboru nosiljke. Hvala 🙂

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?