Nisu sve nosiljke iste, niti sve nosiljke pašu djeci na jednake načine. Idealan položaj bebe u nosiljci važan je cilj tijekom nošenja djeteta zbog toga što želimo osigurati pravilan rast i razvoj vrata, kralježnice i kukova, ali i zbog toga što se dijete može ugušiti u nosiljci u nesigurnom položaju.

Birate li tek svoju prvu nosiljku, uvijek izaberite onu nosiljku koja pristaje djetetu upravo sad. Nemojte pokušati uštedjeti kupujući nosiljku koja je djetetu prevelika, nosiljke nisu par hlačica na kojem možete zavrnuti nogavice i pustiti da dijete polako naraste u njima. Pročitajte u kojem bismo idealnom položaju htjeli vidjeti dijete ovisno o razvoju motorike djeteta i dobi djeteta.

 Pažnja: Autorica teksta savjetnica je za nošenje sa završenim osnovnim tečajem Die Trageschule i položebim ispitom za volonterku savjetnicu (VBE) u Babywearing International. Autorica nije liječnica niti fizioterapeutica. Sve se informacije ovdje odnose na zdravu, donešenu djecu i dijele se u edukativne svrhe. Sami ste odgovorni za sigurnost svog djeteta. Uvijek poslušajte vlastitog liječnika ili fizioterapeuta.

Zakrivljenost kralježnice i položaj “žabice”

Novorođenčetu oblik kralježnice ima oblik slova C, a idealna nosiljka pratit će prirodan oblik kralježnice.

Novorođenčetu oblik kralježnice ima oblik slova C, a idealna nosiljka pratit će prirodan oblik kralježnice.

Noge djeteta želimo vidjeti u položaju "žabice" ili slova M - koljena iznad guze, a nosiljka bi trebala podupirati dijete od koljena do koljena.

Noge djeteta želimo vidjeti u položaju “žabice” ili slova M – koljena iznad guze, a nosiljka bi trebala podupirati dijete od koljena do koljena.

Idealan položaj novorođenčeta u nosiljci prati oblik male kralježnice koja nema oblik slova S, poput kralježnice odraslog čovjeka, već oblik slova C. Razmislite li malo kako je dijete bilo u trbuhu, bit će vam jasno zašto.

Idealan položaj nogu u nosiljci jest uvijek s koljenima iznad guze, u položaju koji zovemo položaj žabice ili slova M. Uz to, želimo vidjeti da dijete ima potporu od koljena do koljena kako bismo bili sigurni da se nogice ne bi objesile. Ako pogledate kakve remenčiće nosi dijete s displazijom kukova (Pavlik harness), vidjet ćete da se noge drže u sličnom položaju. Na ovaj način smo sigurni da kukovi, koji su još uvijek nerazvijeni, nisu pod nepravilnim opterećenjem.

Međunarodni institut za displaziju kukova ima tekst o položaju djeteta u autosjedalicama i nosiljkama uz koji prikazuju kakve položaje preporučaju. Mene predsjednica BWI of San Antonio uči da je ovaj tekst prestrog zbog toga što trenutačno nema znanstvenih istraživanja koja dokazuju da loš položaj uzrokuje displaziju kukova, kako bi se iz teksta moglo zaključiti, već da loš položaj u nosiljci može pogoršati postojeće probleme.

Savjet: Zanima li vas ova tema, uključite se u u grupu na Facebooku Nošenje djece (babywearing)!

Idealna nosiljka prati razvoj djeteta

Babywearing International ima pripremljene materijale o sigurnosti i položaju djeteta koji su odlični podsjetnici. Ako planirate nekome pokazati kako se koristi nosiljka, nije loša ideja isprintati ove materijale i dati im da sami prouče slike i položaje.

Novorođenče (cca 0-2 mjeseca)

Obratite pažnju na položaj nogu! Izvor: Je porte mon bebe

Obratite pažnju na položaj nogu! Izvor: Je porte mon bebe

Nošenje je posebno važno za novorođenčad. Bebama je kontakt iznimno važan, a zanima li vas zašto, pročitajte prekrasan članak na engleskom o vanjskoj gestaciji, tj. o “drugih devet mjeseci”.

Novorođeče ne može samo pridržavati glavu i uvijek pazimo da su leđa bebi potpuno pridržana, skroz do vrata/dna glave. Ruke moraju biti unutar nosiljke, blizu djetetovog lica. Ako je to moguće, BWI preferira položaj djeteta s nogama izvan nosiljke.

Ova ilustracija savršeno pokazuje idealan položaj nogu novorođene bebe u nosiljci, u ovom slučaju marami: koljena su iznad guze, dijete ima zaobljenu kralježnicu, potpora se pruža djetetu do vrata te od koljena do koljena.

No, čak i ovdje vidimo čestu grešku: dijete marama pokriva preko lica te je smješteno nisko na prsima osobe koja dijete nosi. Idealno bi bilo da možemo jasno vidjeti lice djetetu (glavica se može pričvrstiti drugim krakom marame, a ovaj se treba pomaknuti) te da se dijete može lako poljubiti bez posebnog saginanja.

Dojenče (cca 3-12 mjeseci)

Dojenče počinje nogama grliti osobu koja ga nosi. Izvor ilustracije: Baby K'tan

Dojenče počinje nogama grliti osobu koja ga nosi. Izvor ilustracije: Baby K’tan

Dojenče ima odličnu kontrolu glave i vrata, te više nije potrebno osigurati potporu do djetetovog vrata. Nosiljka mora djetetu dolaziti barem do lopatica, a ručice smiju biti izvan nosiljke ako ih dijete može izvaditi samo. Moje je dijete silno htjelo ruke izvaditi izvan nosiljke s 2.5-3 mjeseca, no nije mi se činilo da tako ima dovoljnu potporu na leđima pa smo se nosili s jednom rukom uvijek na njegovim leđima. Nije u potpunosti hands-free, no pomoglo nam je dok se nismo prebacili na bok!

Od kad dijete ima dobru kontrolu glave i vrata nije više potrebno da nasloni glavu na vaša prsa. BWI smatra da se u tom periodu mogu sigurno započeti nošenja na boku u marami ili slingu – dijete je još uvijek svojim trbuhom uz tijelo osobe koja ga nosi, kralježnica je u pravilnom položaju, a ovaj položaj omogućava djetetu da promatra svijet oko sebe.

Budući da dijete ne hoda, još uvijek pazimo na položaj žabice kako bi djetetova koljena bila iznad guze, te da dijete ima potporu, ako je ikako moguće, od koljena do koljena, ili što bliže koljenima.

Dijete jasličke dobi (cca 1-3 godine)

Djetetu nosiljka ne ide od koljena do koljena, no još uvijek su noge u ispravnom položaju, a leđa imaju dobru potporu. Izvor: Sheffield Sling Surgery.

Djetetu nosiljka ne ide od koljena do koljena, no još uvijek su noge u ispravnom položaju, a leđa imaju dobru potporu. Izvor: Sheffield Sling Surgery.

Najvažnija motorička promjena koju dijete doživljava u ovoj dobi jest hodanje. Ovo je značajno i za nošenje djeteta, jer BWI smatra da za dijete koje hoda više nije važno, niti je često moguće, da ima potporu od koljena do koljena (link).

Ukoliko koristite maramu ili sling, uvijek ćete moći postići idealan položaj i to biste svakako trebali raditi, no imate li mei tai ili ergonomski ispravnu klokanicu, ne morate ih mijenjati samo zato što dijete više nema potporu do koljena. Ako djetetu noge ne vise, niti vam dijete govori da mu je neudobno, slobodno možete nastaviti koristiti svoje nosiljke.

Pitajte svoje dijete osjeća li se udobno i sigurno u nosiljci koju koristite. Čak i ako možete izabrati veću nosiljku koja će djetetu dati bolju potporu na nogama, neka će djeca preferirati manju nosiljku jer u njoj mogu lakše izvaditi ruke van.

Sjetite se, za dijete nije dobro (ili je čak i opasno) da se nosi u prevelikoj nosiljci, no premalena nosiljka nije opasna, ona eventualno može biti neudobna! Nemojte prerano početi koristiti toddler nosiljke! Prosječno će dijete navršiti dvije godine prije nego što stane u većinu toddler nosiljki na tržištu, tako da one nisu dobar poklon za jednogodišnjaka.

 

Featured image belongs to an unknown author.
Please use the Contact form if you know who should be credited for the lovely image!

 

Ivy Gutierrez
Profili:
18 komentara
 1. Sanja Hajdin 8 godina ago

  Ovo je definitivno najkorisniji i najinformativniji članak ??

 2. Ivana 8 godina ago

  Uz babywearing za početnike, osobno ovo mi je jedan od najkorisnijih članaka. I jedan koji najčešće sheram frendicama zainteresiranim za nošenje 🙂

 3. Katarina 8 godina ago

  Dosla sam ostaviti komentar za najkorisniji (i najvise puta linkan u mom slucaju) komentar! 😉

 4. Andrea 8 godina ago

  Najkorisniji clanak citan vec nekoliko puta,a i jos cemo konzultirati kako bebac raste! 🙂

 5. Ruža 8 godina ago

  Savršen članak 🙂

 6. Ivana Dragicevic 8 godina ago

  ovo je po meni najkorisniji post na Bebologiji 🙂

 7. Tena Leko 8 godina ago

  Najkorisnije, iz njega sam naučila sve. I naravno, iz grupe 🙂

 8. Danijela 8 godina ago

  Ovaj članak treba isprintat i nosit po gradu za edukaciju 🙂

 9. Nadira Kuljuh-Bolić 8 godina ago

  Meni najkorisniji članak!
  A šaljem link na njega i svima koji me pitaju bilo šta o nosiljkama za bebe 😀

 10. Ana 8 godina ago

  Prosledila sam ovaj tekst mnogo puta!

 11. Viktoria 8 godina ago

  Članak koji sam najviše puta ‘kliknula’! Odličan! 🙂

 12. Maja Dajić 8 godina ago

  Za mene koja sam nova u nošenju,ovo je najkorisniji članak,a vjerujem i za mnoge mame koje su početnice. S obzirom da na tržištu postoji mnoštvo nosiljki koje dobro ne podupiru djetetova leđa i ne prate djetetov razvoj,ovaj tekst mijenja puno toga i pomaže nam da izaberemo najbolje za bebu A i onog koji nosi.?

 13. Ivana Vresk 8 godina ago

  Definitivno jaaaako koristan članak, pogotovo za početnikeu nošenju 🙂

 14. ginger 7 godina ago

  Jedino što mi nedostaje u ovom članku koji je super jest kako je pravilno da beba stoji u marami vezana na bok.

  • Author
   Ivy Gutierrez 7 godina ago

   Hvala na komentaru, probat cu dodati slike kad ulovim vremena. Beba bi trebala biti u istom polozaju prakticki, ali lakse je uz prigodnu sliku 🙂

 15. Ena 6 godina ago

  Ako moze samo savjet, koju nosiljku (marku)
  preporucate za novorodjence?

  • Author
   Ivy Gutierrez 6 godina ago

   Marka zaista nije važna. Marama, sling ili caboo su idealni za novorođenčad.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?