sigurno nosenje u svakodnevnim situacijama

Svakodnevno nošenje djeteta: Budite oprezni i savjesni!

Želimo li da dijete bude sigurno u nosiljci, važno je da je nosiljka sigurna za dijete. Provjerite nosiljku svaki put prije korištenja! Ako je riječ o tkanoj marami, provjerite da u materijalu nema rupa. Ima li vaša nosiljka prstenove (poput slinga) ili kopče (poput klokanice), provjerite da oni nisu oštećeni ili puknuti. Jesu li se odšili šavovi? Ako vam se nosiljka ne čini sigurnom, nemojte je koristiti!

Koristite nosiljku koja odgovara vašem djetetu. Nemojte koristiti nosiljku koja je prevelika za vaše dijete, dapače, vaše je dijete sigurnije ako mu je nosiljka malo premalena, nego ako mu je prevelika. Toddler nosiljke su zaista velike i većini djece ne pristaju prije navršene dvije godine. Kupujete li upravo nosiljku, možda će vas zanimati moje iskustvo i preporuke koju nosiljku kupiti.

Nikad ne koristite nosiljku u automobilu! Nosiljka nije autosjedalica i ne može zamijeniti autosjedalicu! Sjednete li u auto s djetetom na prsima i nađete li se u sudaru, vaše će dijete postati vaš zračni jastuk. Ne želite riskirati da se to dogodi. Slično kao što dijete nije sigurno u autosjedalici izvan automobila, tako dijete nije sigurno u nosiljci u automobilu.

Nosite li dijete u javnom prijevozu, znajte da se autobusi smatraju 170 puta sigurnijim od automobila. Veći su, sporiji, vidljiviji i manje su šanse da će gradski autobus biti u sudaru. Preporučila bih vam da nosite dijete na prsima i da sjednete obrnuto od smjera vožnje. Naravno, ako možete, bolje je krenuti malo ranije i prošetati se do odredišta.

Također, nemojte nositi dijete dok vozite bicikl ili dok ste na brodu. U slučaju pada s bicikla ili prevrtanja broda, vaše će dijete biti sigurnije ako je u vlastitoj sjedalici (na biciklu) ili ima vlastiti prsluk (na brodu). Svaka situacija u kojoj se od vas očekuje da imate zaštitnu opremu (kacigu, prsluk, remenčiće, rukavice, bilo što) NIJE sigurna za dijete u nosiljci (link).

Kućanski poslovi: Samo zato što možete, ne znači da biste trebali

Iako vam zvuči primamljivo zavezati dijete u nosiljku i obaviti sve kućanske poslove slobodnih ruku, nemojte to raditi. Postoje poslovi koje možete obaviti s djetetom u nosiljci (pranje suđa, npr.), posebno ako vam je dijete na leđima, ali postoje i oni poslovi koje biste trebali izbjegavati (ribanje kupaonice).

Kako se saginjati dok nosite dijete u nosiljci. Izvor: Onyababy

Kako se saginjati dok nosite dijete u nosiljci. Izvor: Onya baby

Usisavanje je idealan kućanski posao dok nosite dijete! Većina je usisavača takva da se ne morate saginjati, a vaši ritmički pokreti i šum usisavača uspavat će dijete. Morate li se pak sagnuti, nemojte to činiti presavijanjem! Čučnite i iz čučnja dosegnite predmet s poda. Osim što je sigurnije za dijete, zdravije je i za vas!

Posebnu pažnju trebate obratiti u kuhinji: ona je puna opasnih predmeta (nož vam dijete može zgrabiti s police, a da toga niste ni svjesni) i opasnih situacija. Voda koja ključa ili ulje na kojem pržite nešto mogu opeći dijete. Najbolje bi bilo kad biste nosili dijete samo prilikom pripreme namirnica (rezanja, čišćenja i sl.), a u trenutku kad uključite štednjak ili pećnicu, dijete bi trebalo maknuti na sigurnu udaljenost.

U kupaonici se često koriste za čišćenje koriste kemikalije koje ne želite da dijete udiše. Pokušajte s djetetom oprati rublje, veća djeca rado će vam “pomoći” prebaciti robu iz perilice u sušilicu ili će vam dodavati štipaljke. Nemojte ribati zahodsku školjku ili kadu dok je u prostoriji dijete.

Je li je vaše dijete sigurno u nosiljici? Može biti, no odgovornost ne leži na proizvođaču nosiljke, već na vama!

Ivy Gutierrez
Profili:
2 komentara
  1. Suzana 8 godina ago

    Koristan članak ?

  2. Vlatka Radakovic 8 godina ago

    Mislim da je ovo najkorisniji clanak! O sigurnosti nikad previse, posebno kad se uzivimo u to da s nosiljkama mozemo sve.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?