Prednosti nošenja djece

Prednosti nošenja djece

Prednosti nošenja djece (babywearinga) često se spominju kao razlog nošenja djece. Vjerojatno je najpoznatije istraživanje iz 1986. koje je pokazalo da djeca koja su nošena plaču 43% manje preko dana i 51% manje noću od djece koja nisu nošena. Uz to, relativno je poznata i klokanska njega, praksa da se nedonoščad često i dugo stavlja u kontakt koža na kožu s roditeljima (prvenstveno majkom). Ovakva je njega započela u Bogoti (Colombia) zbog nedostatka inkubatora, no dokazano je bebe brže i bolje napreduju, a majke imaju manje problema s dojenjem, tako da se danas koristi i u najboljim neonatološkim odjelima na Zapadu.

Ipak, jedan od najčešćih savjeta novim roditeljima jest: “Ne navikavaj ga na ruke!” 🙁 Te fantastične ruke čine se izvorom svih zala te glavnim krivcem zbog kojeg nećete spavati sljedećih nekoliko godina dok vaše dijete izrasta u razmaženog tiranina. Možda ste već pročitali da se djeca koja su ostavljena da plaču navikavaju na stres i povišene razine kortizola i planirate kupiti, ili već imate, neku vrstu nosiljke. Ono što meni osobno nedostaje u većini takvih članaka su znanstveni izvori, zato vam donosim listu razloga uz koje stoje izvori za sve tvrdnje.

Pažnja: Lista je prevedena s engleskog na hrvatski i objavljena s dopušenjem. Originalni post možete pročitati na Boba.com.

Prednosti nošenja djece

1. Povećana imunološka zaštita

Ako majka doji svoje dijete, ona stvara antitijela kao odgovor na sve mikrobe s kojima su došli u kontakt te ih prenosi na svoje dijete. (Lawn, 2010)2 Dodir je toliko važan za zdrav razvoj djeteta da nedostatak dodira ili razdvajanje majke i djeteta (čak i uz kolica) zapravo uzrokuje otpuštanje velike količine toksičnih hormona stresa kortizola. Velike razine kortizola u krvi u odvajanje od majke može negativno utjecati na imunološki sustav budući da bi tijelo moglo prestati proizvoditi leukocite (krvne stanice koje se bore protiv infekcije).

2. Služi kao prevencija infekcija uha i ublažava simptome refluksa. (Tasker, 2002)13

3. Regulira tjelesnu temperaturu

Dijete može lakše održavati vlastitu tjelesnu temperaturu ako je uz oca ili drugu osobu koja skrbi o njemu. S majkom pak, djeca imaju “toplinsku sinkronizaciju”. Ako dijete postane prehladno, temperatura majčinog tjela porast će za stupanj kako bi pomogla ugrijati dijete (Ludington-Hoe, 2006)10. Ukoliko dijete postane previše toplo, temperatura majčinog tijela pada za stupanj kako bi ohladila dijete. Skvrčeni položaj na majčinim prsima učikonvitiji je za zadržavanje tjelesne temperature od ležanja u ravnom položaju.

4. Poboljšava laktaciju, učestalost te trajanje dojenja (Furman, 2002)9

5. Poboljšava dobivanje na težini i visini

Visoke razine kortizola koje su posljedica odvajanja majke i djeteta mogu imati negativan utjecaj na hormone rasta. Uz prisutnost majke koja pomaže djetetu regulirati disanje, otkucaje srca i tjelesnu temperaturu, dijete ima manje energetske potrebe i može sačuvati svoju energiju i kalorije te ih iskoristiti za rast. (Charpak, 2005)5

6. Podržava stanje aktivne budnosti

Kad su u uspravnom položaju na majčinim prsima, bebe provode više vremena u stanju tihe budnosti.

7. Smanjuje učestalost apneje i nepravilnog ritma disanja

Kad se dijete nosi na prsima bilo kojeg roditelja, obično se vidi poboljšanje u ritmu disanja djeteta. Dijete može čuti disanje roditelja te to stimulira djetetovo disanje tako da beba kopira roditeljev ritam disanja. (Ludington-Hoe, 1993)7

8. Stabilizira otkucaje srca

Bradikardija (nizak broj otkicaja srca, ispod 100) znatno je smanjena, a tahikardija (ubrzan rad srca, iznad 180) rijetko se javlja. (McCain, 2005)11 brzina otkucaja srca iznimno je važna za mozak djeteta jer on treba stalan i konstantan protok krvi kako bi dobio kisik za rast i normalan rad.

9. Ublažava reakciju na stres

Bebe bolje podnose bol i kraće plaču od boli (u procedurama kao što je vađenje krvi iz pete). (Kostandy, 2008)1

10. Poboljšava neurološki razvoj

[Nošena djeca] imaju bolje rezultate na testovima mentalnog i motoričkog razvoja u prvih godinu dana života. (Charpak et al., 2005)2

11. Podiže opskrbljenost kisikom u bebinom tijelu. (Feldman, 2003)8

12. Pruža duža razdoblja mirnog sna

Bebe ostaju mirnije i prelaze iz jedne vrste spavanja u drugu (Ferber, 2004)4 te općenito duže spavaju. (Messemer, 1997)12

13. Oponaša okoliš majčine utrobe

Dijete nastavlja dobivati dodir, ritam, pritisak te ugodne i smirujuće zvuke majčina srca, disanja i ritmičkog kretanja. Tu je dijete na idealnom mjestu tijekom “vanjske gestacije” – odnosno sljedećih devet mjeseci nakon rođenja.

14. Spašava živote

Prema posljednjim istraživanjima provođenje klokanske njege, odnosno posebnog načina držanja nedonoščeta koža na kožu, smanjilo je za 51% smrtnost novorođenčadi. Ovo se odnosi na situaciju kad su bebe (stabilne i lakše od dvije kile) bile u klokanskoj njezi kod majke koja ih je dojila tijekom prvog tjedna nakon rođenja. (Lawn, 2010)2

Savjet: Zanima li vas ova tema, uključite se u u grupu na Facebooku Nošenje djece (babywearing)!

Literatura

 1. Kostandy et al., “Kangaroo Care (Skin Contact) Reduces Crying Response to Pain in Preterm Neonates: Pilot Results,” Pain Management Nursing 2008: 9:55-65
 2. Lawn et al., “‘Kangaroo Mother Care’ to Prevent Neonatal Deaths Due to Preterm Birth Complications,” International Journal of Epidemiology” 2010: April.
 3. Whiting, J.M.W., “Environmental Constraints on Infant Care Practices”. In Handbook of Cross-Cultural Human Development edited by R.H. Munroe, R.L. Munroe & B.B. Whiting, New York:Garland STPM Press, 2005.
 4. Ferber et al., “The Effect of Skin-to-Skin Contact (Kangaroo Care) Shortly After Birth on the Neurobehavioral Responses of the Term Newborn: A Randomized, Controlled Trial. Pediatrics 113 2004:858-865.
 5. Charpak, N., “Kangaroo Mother Care: 25 Years After,” Acta Paediatric 94 2005: 5, 514-522.
 6. Powell, A. “Harvard Researchers Say Children Need Touching and Attention,” Harvard Gazette.
 7. Ludington-Hoe, S. Kangaroo Care: The Best You Can Do to Help Your Preterm Infant. New York: Bantam Books, 1993.
 8. Feldman et al. “Testing a Family Intervention Hypothesis: The Contribution of Mother-Infant Skin-to-Skin contact (kangaroo care) to Family Interaction, Proximity, and Touch,” 2003 March Journal of Family Psychology. Vol. 17, 94-107
 9. Furman, L. “Correlates of Lactation of Very Low Birth Weight Infants,” 2002 Pediatrics Vol. 109 (4) 57
 10. Ludington-Hoe, S. “Breast Infant Temperature with Twins during shared Kangaroo Care,” 2006 Journal of Obstetric , Gynecologic and Neonatal Nursing, 35 (2) 223-231
 11. McCain, G et al. “Heart Rate Variability Responses of a Preterm Infant to Kangaroo Care,” 2005 Journal of Obstetrics, Gynecologic, and Neonatal Nursing,” 34 (6), 689-694.
 12. Messmer P. et al., “Effect of Kangaroo Care on Sleep Time for Neonates,” 1997 Pediatr. Nurs. 23, no. 4 408-414.
 13. Tasker, A., Dettmar, P. W., Panetti, M., Koufman, J. A., Birchall, J. P., and Pearson, J. P. (2002). Is gastric reflux a cause of Otitis media with effusion in children? The Laryngoscope, 112:1930–1934. 

 

Naslovna fotografija preuzeta je s Bobine Facebook fan stranice.

Ivy Gutierrez
Profili:

Ivy Gutierrez

Urednica at Bebologija
Ivana ima više od dvije godine osobnog iskustva u nošenju djece, od nošenja novorođenčeta do nošenja toddlera. Ljubav prema ovom roditeljskom alatu i znatiželja za isprobavanje raznih nosiljki dovela ju je do edukacije za savjetnicu za nošenje.

U veljači 2016. godine Ivana je završila osnovni tečaj u Die Trageschule, a u srpnju položila je i ispit za savjetnicu za nošenje (VBE) u Babywearing International.
Ivy Gutierrez
Profili:
13 komentara
 1. Martina 9 mjeseci ago

  Uvijek sam nosila svoju dijecu i nosit cu..jer imam psijecaj velike povezanosti sa njima sto je i meni i njima jako bitno

 2. Martina 9 mjeseci ago

  Nas je marama, konkretno Boba, spasila kada je malena imala grčeve. Jedino je u njoj uspijevala koliko-toliko se opustiti i malo odspavati. Kad se samo sjetim motanja u 3 ujutro, u sekundi <3 Uskoro nas to sve ispočetka čeka s drugom bebom, nadam se bez grčeva, samo uživanje u nošenju. 🙂

 3. Irena Matković 9 mjeseci ago

  Hvala za ovaj korisni tekst. 🙂

 4. Iva R. 9 mjeseci ago

  Ovo bi trebalo dati pročitati trudnicama okje dođu na prvi pregled kod ginekologa i prije poroda 🙂

 5. Tea Bandić 9 mjeseci ago

  Super post! Sljedeći put kad nam okolina upadne s nekim komentarom o nošenju, samo ću im ovo pokazati. 😀 Tek smo se počeli nositi, ali bebač već uživa i najčešće zaspe u roku 5 minuta.

 6. Tamara 9 mjeseci ago

  ovaj članak…jer otkriva prednosti nošenja beba i otkriva koliko dobrog činimo za bebice nečim tako jednostavnim,a opet toliko važnim 🙂

 7. Elizabeta 9 mjeseci ago

  ova stranica prepuna je korisnih clanaka i tesko se odluciti za najkorisniji. Ja sam odabrala ovaj jer smatram da je u danasnje vrijeme, kad je nosenje vecini u najmanju ruku cudno, vrlo vazno da ljudi shvate koliko je ono zapravo potrebno i nasoj djeci i nama roditeljima.

  Uzivam u nosenju svoje bebe od njegovog 12. dana i za mene je to jedna od najboljih odluka.

  Hvala na ovom prekrasnom darivanju i mogucnosti da netko od nas osvoji ovu vrijednu nosiljku.
  Mi bi bili presretni kad bi Ergo dosao k nama da i tata, koji nije najspretniji s maramom, moze vise uzivati u nosenju svog sina.

 8. Edita Baltić 9 mjeseci ago

  Nošenje je majkama nešto prirodno i urođeno,ali imati bebicu uvijek uz sebe a nesmetano odrađivati sve ostale obaveze,otići u trgovinu ili ono najvažnije, pozabaviti se i drugim djetetom moguće je jedino uz nosijku,naravno ergonomski ispravnu

 9. Maja Pospišil 9 mjeseci ago

  Ukratko, nošenje je zakon 😀 Kad čujem: pusti ju da jača pluća, nek plače, neće joj ništa biti i slične nebuloze digne mi se kosa na glavi!!!

 10. Andrea 9 mjeseci ago

  Predivan tekst koji me naučio svim prednostima nošenja beba i potaknuo da kupim našu prvu maramu! 😍❤

 11. Marija 9 mjeseci ago

  Upravo je tako sa ovima sto ih “nisu navikavali na ruke”! Pa nije instiktivna reakcija da uzmemo bebu u ruke kad zaplace bezveze stvorena …

 12. Maja 9 mjeseci ago

  Ovo mi je bio najkorisniji tekst u pocetku, ono dok se jos svi cudom cude zasto stalno nosis dijete. Imala sam im sto odgovorit 🙂

 13. Katarina 9 mjeseci ago

  Od kada sam krenula nositi svoju malenu, svaki puta kada me netko izbaci iz sredine sa pitanjem: “Jesi li sigurna da je to dobro? “, “Ne bi li joj bilo udobnije u kolicima? ” i sl. pročitam si ovaj tekst ili se ga sjetim, stavim bebicu u nosiljku/maramu gdje joj mogu dati pusu kada god se sjetim i krenem u šetnju smirena i sretna.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*

©2017 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?