Pravila grupe Nošenje djece (Babywearing)

Ovdje se nalaze pravila grupe Nošenje djece (Babywearing). Grupa je namijenjena informiranju i podršci osobama koje nose djecu u za to predviđenim nosiljkama. Za prodaju nosiljki, imamo online oglasnik na blogu, kao i posebnu grupu na Facebooku. Pravila oglasnika prebačena su ovdje.

Pravila su javna kako bi ih zainteresirani potencijalni članovi mogli pročitati prije ulaska u grupu. Smatramo da ste ulaskom u grupu pristali na ova pravila. Molim vas da pročitate barem “Generalna pravila ponašanja u grupi” jer ćemo očekivati da ih se svi pridržavaju.

Ako vas ne zanima sudjelovanje u grupi, no željeli biste saznati više o nošenju djece, pozivam vas da pogledate postove na ovom blogu. Postovi o nošenju djece pisani su hrvatskim jezikom i sadrže informacije o vrstama nosiljki, idealnom položaju, sigurnom nošenju i sl.

Sadržaj pravila

  1. Generalna pravila ponašanja u grupi
  2. Pravila postavljanja fotografija u grupu
  3. Pravila sudjelovanja legalnih proizvođača i prodavača
  4. O kineskim Ergoima s Aliexpressa i drugim lažnim nosiljkama

 

1. Generalna pravila ponašanja u grupi

Molimo vas da budete ljubazni i pristojni u komunikaciji s drugim članovima grupe. Želimo stvoriti grupu s ugodnom i pozitivnom atmosferom i očekujemo od članova da komuniciraju s međusobnim poštovanjem.

Grupu moderiraju administratori i moderatori (osoblje grupe). Zabranjeno je blokirati osoblje grupe. U slučaju da je potrebna intervencija u neku raspravu, osoblje u pravilu reagira javnim ili privatnim upozorenjem, povremeno brisanjem komentara i u rijetkim situacijama izbacivanjem iz grupe.

Facebook ima mogućnost prijavljivanja postova osoblju grupe. Pozivamo članove da nam olakšaju održavanje i prijave postove za koje smatraju da krše pravila. Autori postova neće biti obaviješteni o tome tko ih je prijavio, samo osoblje može vidjeti tu informaciju. Unaprijed se zahvaljujemo svima koji će nam na taj način pomoći.

2. Pravila postavljanja fotografija u grupu

Svaki roditelj ima pravo odlučiti koliko želi zaštiti privatnost vlastitog djeteta na internetu. Apeliramo na članove grupe da razmisle o tome da ne dijele fotografije na kojima se vidi lice njihovog djeteta, no one nisu zabranjene.

Međutim, zabranjeno je postavljanje fotografija na kojima se vidi lice tuđeg djeteta bez prethodne dozvole djetetovog roditelja. Takve će se fotografije brisati bez pitanja.

Dozvoljeno je objavljivanje fotografija drugih ljudi slikanih na javnim površinama. Zbog toga što želimo zadržati pozitivnu atmosferu u grupi, zabranjeno je postavljanje fotografija kojima je cilj ismijavanje drugih osoba, neovisno o tome jesu li oni članovi grupe ili ne.

3. Pravila sudjelovanja legalnih proizvođača i prodavača u grupi

Grupa je otvorena svim privatnim osobama, no za proizvođače ili prodavače vrijede posebna pravila. Ne želimo im dozvoliti prodaju novih nosiljki u grupi, no svjesni smo da je članovima grupe važno dobiti informacije o proizvodima i mjestima na kojima su dostupni.

Svi legalni proizvođači ili prodavači nosiljki mogu se predstaviti u jednom postu. Ako bude potrebno, možemo napraviti popis u grupi. Legalni proizvođači i prodavači ne smiju reklamirati svoje proizvode ili trgovine u grupi ili ih prodavati u albumima za rabljene nosiljke. Ako netko pita preporuku za nosiljku, proizvođači i prodavači ne smiju preporučiti svoj proizvod. Ako netko pita konkretno za njihov proizvod, onda smiju dati više informacija (poput cijene, linka ili preporuke).

Pozivamo sve legalne proizvođače da nas u posebnom postu obavijeste kad u svojoj ponudi imaju novi proizvod. Ovo ne vrijedi za nove dizajne, razne akcije i slično.

Što je s ilegalnim “šivalicama”?

Grupa ne podržava ilegalne proizvođače ili prodavače nosiljki. Zabranjeno im je postaviti post u kojem se predstavljaju i daju link na svoje proizvode. Također im je zabranjeno reklamirati svoje proizvode u grupi i prodavati ih u albumima za rabljene nosiljke. Ako se postave pitanja konkretno za njihov proizvod, smiju na njih odgovoriti, ali ne smiju dati informacije o cijeni, narudžbi ili kupnji.

4. O kineskim Ergoima s Aliexpressa i drugim lažnim nosiljkama

U grupi je ZABRANJENO savjetovati kupnju nosiljki za koje se zna da su lažnjaci (kopije) i ZABRANJENO je davati linkove na iste.

U razgovoru s Ergovim zaposlenicima saznali smo da su lažne Ergo klokanice imale su probleme s kopčama (pucale su) i mekanim punjenjem unutra (sadržavalo je olovo). Uz ove njene argumente, lažne klokanice nisu prošle testove i provjere pa ne znate od kakvih se materijala rade, kojim su bojama bojane, koliko su snažni konci kojima su sašivene. Ovo vrijedi za sve takve nosiljke, nije Ergo jedini koji se kopira, tu je i Manduca (ali je Ergo najpopularniji).

To ne znači da će na svakoj nosiljci puknuti kopča. Ne znači da će svaka nosiljka puštati boju. Ne znači da ćete ozlijediti dijete ako ga stavite u takvu nosiljku. Ali, znači da niste sigurni. Kupujući lažne nosiljke, kupujete proizvod koji nije testiran, pouzdan i iza kojeg ne stoji tvrtka koja ga je proizvela. Pročitajte što o lažnim nosiljkama kaže sam Ergo.

Nitko vam ne može na temelju slike reći je li nosiljka kopija ili nije. Najbolju procjenu može dati sam Ergo ako ih kontaktirate mailom. Mi uglavnom nećemo znati na temelju vaše fotke koristite li pravu nosiljku ili kopiju. Možete nam reći što imate, a ni ne morate. Možete nam reći što mislite o kopijama, ali ne morate. Rado ćemo vam pomoći da udobno i sigurno nosite svoje dijete u bilo kojoj nosiljci koju imate.

No, isto tako ne želimo mi kao grupa riskirati da se nešto dogodi nekoj bebi. Svaki je roditelj odgovoran za svoje dijete sam i svaka bi se nosiljka (i legalne) trebala pregledati prije svake upotrebe. Ne želimo riskirati da se slučajno dogodi da netko po preporuci iz grupe kupi lažnu nosiljku i onda pukne kopča na struku i beba padne na pločice u kuhinji.

© 2021 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?