Nošenje djece (babywearing) logo

Nošenje djece (babywearing) nije novost ili trend, već praksa stara tisućama godina. Davno prije nego što su izmišljena kolica, ljudi su imali djecu i roditelji su trebali način da svoju drže uz sebe dok obavljaju svakodnevne poslove. Danas imamo kolica, autosjedalice i razne njihalice, no nošenje djece još uvijek je vrlo važno za djecu (posebno novorođenčad). Meni je osobno babywearing toliko olakšao prvu godinu s Nuggetom da želim i druge roditelje upoznati s tom praksom i pomoći im u izboru ili korištenju nosiljke ako je odluče i sami isprobati.

Pišem ovaj post kao uvodni post u seriju o nošenju djece. Od rujna 2014. članica sam lokalne knjižnice nosiljki (Lending library) koju vodi Babywearing International of San Antonio, a u siječnju 2015. priključila sam se volonterskom timu kao VBEIT (Volunteer Babywearing Educator in Training). Postovi koje ću pisati na ovu tematiku prenosit će informacije, savjete ili stajališta koja sam skupila tijekom svoje edukacije za VBE (Volunteer Babywearing Educator), titulu za koju je potrebno proći pismeni (teorijski) i usmeni (praktični) ispit. Napominjem ovo da biste znali da ja još uvijek nisam pristupila tom ispitu te da biste mogli provjeriti organizaciju koja me podučava. Kad god je moguće, u članke ću dodati linkove na izvor informacija kako biste ih i sami mogli proučiti i izvući vlastite zaključke ili mišljenja.

Edit: U veljači 2016. završila sam osnovni tečaj Die Trageschule i postala savjetnica za nošenje.

Nošenje djece nije znanost (iako se znanost bavi i ovom temom), nije teško (iako su neke nosiljke teže za korištenje od drugih), niti postoji jedan pravilan način da se djeca nose (iako postoje idealni položaji djeteta, ovisno o dobi, koje želimo vidjeti u nosiljci).

 Savjet: Zanima li vas ova tema, uključite se u u grupu na Facebooku Nošenje djece (babywearing)!

Prednosti nošenja djece

Zašto biste, pored kolica koje su vam vjerojatno bile prve na popisu opreme za dijete, uopće htjeli nabaviti neku nosiljku? Nećete li tako razmaziti svoje dijete? Kratki odgovor jest: Nećete. Djeca nisu rođena zločesta niti imaju plan kako upropastiti život svojim roditeljima. (Taj dio, pretpostavljam, dolazi kasnije. 😆 ) Novorođenče plače jer je to jedini način komunikacije koji ima na raspolaganju. (Evo link za super članak o bebama i plakanju.) Novorođenče plačem poručuje da mu nešto treba, a bliskost i ljudski dodir jedna je od tih potreba.

Kad pričamo o prednostima nošenja, neki autori (dr. Sears) navode da nošena djeca manje plaču, pravilnije dišu i više uče o svijetu oko sebe od djece koja nisu nošena. Dr. Sears priča o slingu, jednoj od vrsti nosiljki, no to vrijedi za bilo koji način nošenja djece. Uostalom, pojam sling često se koristi kao sinonim za nosiljku, a na britanskom engleskom upravo se tako i zovu nosiljke (baby slings, a ne baby carriers kao u SAD-u).

U novije se vrijeme češće se srećem sa stavom da nošenje djece (babywearing) nema nikakvih prednosti, jer je upravo nošenje ono što bi trebalo biti normalno. Djeca koja nisu nošena su po tom stajalištu “zakinuta” za ovo iskustvo, a ona koja jesu nošena se jednostavno razvijaju optimalno jer je nošenje biološka norma za primate.

Iako ne bih nikad rekla da roditelji koji ne nose svoju djecu na neki način štete toj djeci, sviđa mi se stav koji nošenje vidi kao nešto normalno, a odgovaranje na potrebe novorođenčeta se podrazumijeva, bila ta potreba mlijeko ili bliskost. Ako se takav stav dopada i vama i odgovara roditeljskom odnosu koji želite ostvariti sa svojim djetetom, pogledajte kakve sve vrste nosiljki za djecu postoje, koje su moje preporuke za kupnju prve nosiljke ili koje su znanstvene, dokumentirane prednosti nošenja djece.

 

Napomena: Ovaj je tekst originalno objavljen 2015. na blogu Ivy’s ink drops, a 2016. preseljen je na Bebologiju i podijeljen u dva teksta.

Ivy Gutierrez
Profili:
11 komentara
 1. Diana Tomić 8 godina ago

  Ne samo da je meni korisno, nego i buducem tati. Sad dok cekamo jos ovih par tjedana mozemo se jos malo educirati i igrati. Ergobaby je tatin izbor i ponosni smo kad vidimo tate po gradu s njim. <3

 2. Milena 8 godina ago

  Kad je pitaju da li sa cetvrtim detetom radim nesto sto nisam sa prvim, to je nosanje. I nikad to necu prezaliti, jer se to ne da nadoknaditi. Danas, da mogu da vratim vreme, sve bih drugacije radila.

 3. Jasna 8 godina ago

  Kao pocetniku u svijetu beba pa tako i u svijetu nosenja ovo mi je bio najkorisniji clanak do sada ?

 4. Nives 8 godina ago

  Ovo je nesto sto je potrebno svakoj mami pocetnici da svoje srce “zadrzi” blizu svog srca.Zato hvala?

 5. Goga 8 godina ago

  Meni bude jako zao kad sretnem ljude a pogotovo mlade roditelje koji misle da ovakvim nosenjem samo cinim zlo sebi i svojem djetetu jer ce biti razmazena. Naravno da uvijek pokusam na sto bolji nacin ih uputiti na ovakve i slicne linkove, tj grupu na Fb.

 6. Gabrijela Gaby Čaleta 8 godina ago

  Zahvaljujući grupi na fejsu, uživam sa šestim bebaćem u onome u čemu nisam prije. Nošenje nam više nije samo potreba, kao u prvim mjesecima, nego je postalo sastavni dio našeg odnosa i alat odgoja i odrastanja moje male osobe.

 7. Ela 8 godina ago

  Jedan od najboljih članaka. Ušla sam u svijet nošenja prije par mjeseci i jedva čekamo 1.mj.i nasu princezu da ju nosimo. Sestri sam kupila Ergo Adapt i ona i mala necakinja su oduševljene s njim.

 8. Daša Munđar Debeljuh 8 godina ago

  Ovo je prvi clanak koji sam procitala i on onda planiram kako cu za par mjeseci, kad rodim duugo ocekivanu bebicu nositi

 9. Nensi Rubinić Janjetić 8 godina ago

  Kad smo tek ušli u svijet nošenja, definitivno najbolji članak.

 10. Nensi Rubinić Janjetić 8 godina ago

  Kad smo tek ušli u svijet nošenja, definitivno najbolji članak. Svakako preporučam!

 11. Ivana 8 godina ago

  Članak je bio od največe koristi kad sam ulazila u svijet nošenja 🙂

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?