Nošenje djece ljeti

Nošenje djece ljeti, pri visokim temperaturama, poseban je izazov. Odjednom vam vaša omiljena nosiljka postaje neprijatelj jer već znate da ćete ju skinuti u lokvici znoja. Vjerojatno razmišljate da morate kupiti novu nosiljku ili da ljeti jednostavno nije moguće nositi bebe i da je bolje da odustanete dok se temperatura ne spusti na ugodnih 20 stupnjeva.

Postoje nosiljke koje su ugodnije ljeti, to je točno, no nije nužno kupovati novu nosiljku. Neovisno o tome u čemu nosite, ostaje činjenica da je beba zavezana na veliki radijator koji konstantno grije na nekih 36-37 stupnjeva (vas), a da ste vi na sebe zavezali takav isti mali radijator (bebu). Ipak, nekoliko dobrih savjeta i malo planiranja pomoći će da se vi i vaša beba osjećate ugodnije.

Savjet: Zanima li vas ova tema, uključite se u u grupu na Facebooku Nošenje djece (babywearing)!

Savjeti za nošenje djece ljeti

1. Udobna i lagana odjeća.

Znam da vam se možda čini kontraintuitivno obući se kad je vruće i želite sa sebe skinuti što više slojeva odjeće, no vjerujte mi. Tanka pamučna majica na vama i bodić na bebi (može i lan, no ja volim pamuk) pomoći će odlijepiti vas jedno od drugih i upiti znoj. Ako nemate neki poseban razlog da budete koža na kožu (poput poticanja dojenja ili smanjivanja temperature), nemojte.

Većina mojih majici za dojenje ima niži dekolte tako da djetetova glava leži na mojim golim prsima. Ja tu volim namjestiti pamučnu krpicu – manje se znojimo, udobnije nam je, a kad se bebina glava oznoji, lako jednu krpicu zamijenim drugom. Probajte pa vidite paše li i vama takvo nešto.

2. Držite se hlada.

Pokušajte svoje šetnje i obaveze obaviti rano ujutro ili predvečer, kad temperature više nisu visoke. Morate li izaći van kad je sunce već jače, svakako potražite hlad! Pređite cestu i hodajte na drugoj strani, čak i ako će vam to malo produljiti putovanje. Pokušajte bebi staviti kapicu na glavu (moj je uglavnom baca) i zaštitie nježnu kožu kremom za sunce.

Ako ne možete pronaći hlad, napravite svoj! Ponesite suncobran ili kišobran i zaštitite se time od jakog sunca. Možda ćete se osjećati malo blesavo noseći kišobran dok na nebu nema niti traga oblacima, no bit će i vama i djetetu puno udobnije.

3. Ponesite bočicu vode sa sobom.

Osim što je važno da i vi i beba pijete dovoljno tekućine (osim ako je riječ o dojenoj bebi mlađoj od šest mjeseci, tad je dovoljno vaše mlijeko), voda vam može poslužiti i da se rashladite. Poprskajte se po licu, vratu i rukama. Smočite bebi nogice. Uzmite komad papira ili malu ručnu lepezu i ohladite se ugodnim propuhom! Imate li sling, zgrabite rep i mašite njime!

4. Razmislite o načinu nošenja.

Ovisno o tome koju nosiljku koristite, razmislite možete li ju prilagoditi visokim temperaturama. Ako imate tkanu maramu, isprobajte neki način motanja koji koristi jedan sloj. Naprijed je to možda Kangaroo Carry, a na leđima jednostavan Rucksak. Uvježbajte drugačiji način motanja kod kuće prije nego što izađete van!

Ako je vaše dijete dovoljno staro, pokušajte ga nositi na boku ili na leđima. Bit će vam manje vruće nego da ga imate na prsima, a većina nosiljki daje vam mogućnost izbjegnete nošenje na prsima pa iskoristite to.

Nosiljke koje su ugodnije ljeti

Ponavljam, samo zato što je ljeto, ne znači da vam je potrebna nova nosiljka. Vrlo vjerojatno možete iskoristiti ono što već imate. No, ako slučajno upravo kupujete nosiljku, evo što će vam biti udobnije ljeti:

  1. sling s prstenovima – Nošenje u bilo kojem slingu znači da ćete oko sebe i bebe imati samo jedan sloj tkanine. Manje od toga ne može. Bilo bi zgodno da je tkanina pamuk ili lan (koji je malo teži za korištenje ako je nov).
  2. tanja tkana marama – Kupujete li maramu, razmislite možete li koristiti kraću maramu u manje slojeva. Ako vam je to prva marama, uzmite si bazu (onu veličinu u kojoj možete zavezati FWCC, najčešće je to veličina 6) i dok vežete FWCC skupite tkaninu oko bebe (ovako) umjesto da ju motate u tri sloja. Potražite tanje marame, oko 200 g/m2 i pripazite na materijal od kojeg su napravljene (neke se rade i mješavinom pamuk/vuna!)
  3. klokanica s prozorčićem ili napravljena od mrežaste tkanine – Postoje “ljetne” ili “sportske” verzije klokanica koje nisu napravljene od pamučnog platna. Pogledajte Ergobaby Performance, Lillebaby Complete Airflow ili Pognae koji ima prozorčić.
  4. wrap conversion mei tai/SSC (klokanica) – Mei tai napravljen od marame obično je tanji i ima manje podstave od klasičnih mei taija napravljenih od platna. Isto vrijedi za klokanice. No, ovakve su nosiljke obično skuplje jer je za njihovu izradu potrebno kupiti maramu.
  5. marame ili slingovi za vodu (napravljeni od mrežaste tkanine) – Ovdje je potreban oprez i nikako ne bih preporučila da vam ovo bude prva ili jedina nosiljka koju ćete imati. Ti su marame i slingovi zgodni i lagani, no neki nisu sigurni za korištenje na suhom (tkanina klizi kroz pristenove).

Mi se još uvijek nosimo u običnoj klokanici napravljenoj od pamučnog platna, istoj koju koristimo od prošle godine. Možda bih i uzela sling, no budući da mi ne paše da mi je opterećeno samo jedno rame, njega koristimo najčešće kući. Iskreno mislim da je važnije koristiti udobnu i pravilnu nosiljku (makar bila malo toplija) od one u kojoj će vam biti hladnije, ali neudobnije.

Jedino što vam zaista ne preporučam za nošenje tijekom ljeta jest elastična marama. Znam da su one jako popularne za novorođenčad, no potrebno ju je zamotati u tri sloja materijala oko sebe i bebe kako biste imali potrebnu potporu i sve skupa bude vrlo debelo i vruće (posebno sam to čula za Moby).

 

Imate li vi neki savjet ili trik koji koristite ljeti?

 

Featured image by Tula.

Ivy Gutierrez
Profili:
1 Comment
  1. Dajana Tomas 8 godina ago

    Mi smo se citavo ljeto nosili u Tuli i u slingu. Drzali smo se hlada, izlazili ranije ujutro ili kasnije popodne, uvijek sa laganim sesiricem na glavi. Uglavnom, oboje smo uzivali u nosenju bez obzira na temperaturu. ?

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?