Nošenje djeteta prema van

Roditelji se često znaju požaliti da njihova djeca ne vole biti okrenuta prema njima, već žele gledati prema van. Ovo je posebno izraženo ako je riječ o djetetu koje nije naviklo da je nošeno prema roditelju, no ne odnosi se samo na njih. Sva djeca s 3-4 mjeseca uđu u fazu u kojoj okriju zanimaciju za vanjski svijet i paše im više stimulacije nego ranije. No, znači li to da ih trebamo okrenuti prema van u nosiljkama?

Smiju li se djeca nositi prema van?

Ukratko: Smiju… ali to ne preporučamo.

Stav BWI-ja jest da je nošenje bebe u forward facing položaju, tj. okretanje bebe od osobe koja ju nosi, dozvoljeno za dijete koje ima dobru kontrolu vrata/glave. Proizvodači nosiljki znaju dati ograničenje od maksimalno 30 minuta takvog nošenja.

Potrebno je promatrati dijete zbog opasnosti od pretjerane stimulacije djeteta (što se često zabunom smatra kao uzbuđenje) te nikako ne smijemo dopustiti da dijete spava u tom položaju!

Osim što nošenje djeteta prema van uglavnom nije udobno osobi koja nosi (jer se težina tereta koji nosite udaljava od vašeg centra gravitacije), nije niti idealan izbor za dijete koje se u tom položaju ne može zaštiti od vanjskog svijeta ili provjeriti kako roditelj reagira na nepoznate situacije (lavež psa, hitnu pomoć, sl.) Ovdje možete pogledati razloge protiv nošenja prema van (engleski), a lijep tekst o razlozima zašto nošenje prema van nije preporučeno možete pročitati i na srpskom.

Koja je bolja alternativa nošenju prema van?

Ako ste u situaciji u kojoj mislite da vam je potrebno nošenje prema van, predložila bih vam da razmislite o nošenju na boku ili o visokom položaju na leđima tako da vam dijete gleda preko ramena.

Ovi položaji ispravljaju SVE manje nošenja prema van, a omogućuju djetetu da lakše i bez okretanja promatra svijet oko sebe. Imajte na umu i da je za većinu djece odbijanje nošenja prema osobi koja nosi samo faza koju najčešće prerastu kroz par mjeseci.

Što ako fizioterapeut preporuča nošenje prema van?

Ponekad roditelji kažu da moraju nositi dijete prema van jer im je tako rekao fizioterapeut. Znamo da se prema babyhandlingu preporuča nošenje djeteta prema van, no nije isto kad se dijete nosi u rukama i kad se dijete nosi u nosiljci. U rukama je to uvijek u kratkim periodima (jer nam je dijete teško) te uz česte promjene položaja (jer nam je neudobno tako nositi dijete).

Uostalom, često dijete koje se nosi prema van nije u idealnom položaju u nosiljci, a situacije u kojima je fizioterapeut potreban su iste one situacije u kojima bismo jako pazili na položaj djeteta tijekom nošenja.

Nitko vam ne smije savjetovati da ne slušate svog liječnika ili terapeuta, posebno ne u situaciji gdje ta osoba nije nikad vidjela dijete. Preporučamo vam da svoju nosiljku pokažete fizioterapeutu ili liječniku u živo, pokažete im u kojem je dijete položaju i vidite što će vam onda reći na to. Znamo da fizioterapeuti kad vide dijete u marami znaju reći da je to dobro i da se beba ne može izvijati prema nazad. 🙂

 

Glavna slika preuzeta je sa stranice Baby Bjorn.
Ivy Gutierrez
Profili:
0 Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2023 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?