Recenzija LocoLobo Click & Go

LocoLobo Click & Go prva je hrvatska klokanica. Desetak godina nakon što je Pixiekid na hrvatsko tržište izbacio sling i mei tai, LocoLobo, tvtka istog vlasnika, napravila je klokanicu. Nije tajna da su klokanice moja omiljena vrsta nosiljke zbog svoje jednostavnosti korištenja i praktičnosti i s velikim sam zanimanjem isprobala i ovu nosiljku.

LocoLobo Click & Go – osnovne informacije

Loco Lobo Click & Go klokanica

Loco Lobo Click & Go klokanica

LocoLobo Click & Go klokanica sašivena je od platna s akcentima od platna s printom. U panelu nosiljke nema punjenja, a pojas i naramenice su napunjeni kako bi nosiljka nositelju bila udobnija. Malo punjenja nalazi se i na rubovima klokanice kod djetetovih nogu, kako bi djetetu bila udobnija na pregibu koljena.

LocoLobo Click & Go torbica koja se stavlja na remen na pojasu.

LocoLobo Click & Go dzepic koji se stavlja na remen na pojasu.

Nosiljka dolazi u paketu s grickalicama i malenom torbicom koja se nosi provučena kroz remen nosiljke i dovoljna je za pospremiti par sitnijih stvari poput mobitela, ključeva ili paketića maramica.

Kapuljača je sastavni dio nosiljke i ne može se odvojiti od nje. Spaja se na naramenice kopčama sašivenima na naramenice i na samu kapuljaču. Nosiljka ima i otvoreni džepić s prednje strane u koji možete također staviti kakvu sitnicu ili spojiti ruke da grlite bebu dok je nosite.

Naramenice nosiljke spojene su kopčama što vam omogućava da, kad dijete nosite naprijed, naramenice nosite ili standardno kao ruksak (potreban vam je chest clip ili prsna kopča koja se može skinuti s naramenica) ili ih možete prekrižiti na leđima pa je nošenje sličnije mei taiju. Kad se dijete nosi na leđima trebali biste ih nositi kao da su ruksak, spojene prsnom kopčom.

Prema uputama korištenja koje dolaze s proizvodom, a dostupne su i online u slučaju da ih izgubite, klokanica je namijenjena djeci “od 4 mjeseca” i idealna je nosiljka za djecu “od 5 do 20 kilograma“. Screenshot tih uputa možete vidjeti ovdje. Moje je mišljenje da je ovo loša preporuka proizvođača, a o tome možete detaljnije pročitati na kraju recenzije.

Loco Lobo Click&Go klokanica s dignutom kapuljačom. Dijete u klokanici nema pelene, ima skoro 2 godine, 11.5 kila i nosi odjeću broj 86.

Loco Lobo Click&Go klokanica s dignutom kapuljačom. Dijete u klokanici nema pelene, ima skoro 2 godine, 11.5 kila i nosi odjeću broj 86.

Važno je istaknuti da je ova nosiljka fair trade i ručno rađena u Hrvatskoj tako da kupnjom nosiljke podržavate domaću proizvodnju.

Moje mišljenje o nosiljci

Ovu smo klokanicu imali prilike testirati kroz dva tjedna i mom je djetetu bila vrlo dobra. Nema potpunu potporu od koljena do koljena, no to više nije niti važno za djecu koja hodaju. Noge su mu bile lijepo podržane u klokanici i visinom mu je odgovarala.

Meni je bilo udobnije nošenje na leđima nego nošenje na prsima. Moje dijete ima preko 2 godine i cca 11 kila i u pravilu se i više nosimo na leđima, no konkretno u ovoj klokanici pojas mi nije bio vrlo udoban kad smo se nosili na naprijed.

Pojas je napravljen od jednog vrlo širokog punjenog dijela koji prati klokanicu cijelom širinom (41 cm), a ja sam navikla na pojaseve koji su prošiveni pa su i time savitljiviji. Mislim da se tako lakše oblikuju preko trbuha osobe koja nosi. Na leđima me to, naravno, nije uopće smetalo. Na jednoj od prijašnjih slika se vidi struktura pojasa klokanice LocoLobo, a za usporedbu na donjoj slici možete vidjeti pojaseve na tri različite klokanice.

Usporedba pojasa na klokanicama: Lillebaby Complete, Kinderpack Standard i Love&Carry Air - svaka klokanica ima uži srednji dio pojasa od panela.

Usporedba pojasa na klokanicama: Lillebaby Complete, Kinderpack Standard i Love&Carry Air – svaka klokanica ima uži srednji dio pojasa od panela.

Sviđaju mi se i džepić na klokanici i način na koji kapuljača drži glavu djetetu. No, s kapuljačom sam imala dva problema. Prvi je taj da je nisam nikako mogla sama zakopčati kad mi je dijete bilo na leđima. Ovo je često s klokanicama i taj problem ima i popularna Tula, no svejedno je vrlo nespretno nositi dijete na leđima i ne moći mu pričvrstiti glavu kad zaspe.

Kad je dijete na prsima ovog problema, naravno, nema, no naišli smo na drugi problem. Boravimo u vjetrovitom gradu i kopče na naramenicama na koje se kapuljača zakopča taman su djetetu u razini lica i kad vjetar puše – lupaju dijete u lice! 😀 Kad smo izvukli i stavili grickalice, problem smo riješili, no bilo bi mi draže da ih nismo morali koristiti.

LocoLobo klokanica - detalj kapuljače i kopči koje zakopčavaju kapuljaču

LocoLobo klokanica – detalj kapuljače i kopči koje zakopčavaju kapuljaču

Prsna kopča koja se može skinuti s nosiljke je zgodna ideja. To čini nosiljku urednijom ako nosite naramenice u X. Usporedite li kako LennyLamb kloknica izgleda kad se nosi u X s LocoLobo klokanicom, vidjet ćete razliku.

LennyLamb klokanica lijevo (plava) na kojoj visi prsna kopča kad se naramenice nose u X i LocoLobo klokanica desno (siva) na kojoj je prsna kopča skinuta.

LennyLamb klokanica lijevo (plava) na kojoj visi prsna kopča kad se naramenice nose u X i LocoLobo klokanica desno (siva) na kojoj je prsna kopča skinuta.

Prsna kopča koja se može u potpunosti skinuti s klokanice, a ako nije stisnuta u potpunosti dok se koristi, klizi s naramenica.

Prsna kopča koja se može u potpunosti skinuti s klokanice, a ako nije stisnuta u potpunosti dok se koristi, klizi s naramenica.

No, na žalost, način na koji je to izvedeno je loš jer kopča ako se raširi (a mora se moći raširiti kad se nosi dijete da si svatko prilagodi širinu naramenica), u potpunosti spada s nosiljke s jedne strane. Pogledajte desnu stranu prsne kopče na slici. Ona više nije pripijena uz naramenicu (kao lijeva strana prsne kopče) već je vrlo labava.

Klokanicu je isprobala i moja prijateljica koju vidite na svim slikama nakon naslovne slike s početka članka. Ona je visoka 157cm i nosi broj 38. Sama za sebe kaže “Ja možda jesam niža, ali bome nisam niti patuljčica“. 😀

LocoLobo na relativno niskoj osobi ima predugačke naramenice.

LocoLobo na relativno niskoj osobi ima predugačke naramenice.

Njoj su naramenice bile predugačke i mogla je dijete nositi samo naprijed, i samo s prekriženim naramenicama. Kad se dijete nosi s ravnim naramenicama ili na leđima, potrebno je još jače stegnuti naramenice i ona nije mogla dovoljno zategnuti nosiljku da je koristi. Na slici s desne strane možete vidjeti kako, iako je u potpunosti stegnuta nosiljka i iako su naramenice prekrižene u X i iako nosi veliko dijete, još uvijek ima mjesta za stegnuti nosiljku.

 

Veličina nosiljke – da za toddlere, ne za djecu od 4 mj!

Smatram da je LocoLobo Click & Go vrlo solidna klokanica za veću djecu i za veće osobe. Meni nije bila najudobnija, no to je stvar osobnog ukusa i djelomično čak i navike, tako da moj osjećaj udobnosti možete, ali ne morate dijeliti. Nosiljke su kao traperice: svaka ima istu namjenu, no nije svaki dizajn jednako dobar za svakoga. Jednoj osobi paše visoki struk, drugoj niži struk, netko ima jače bokove, netko ima duže noge.. jednostavno je najbolje probati i vidjeti što paše vama i vašem tijelu.

Međutim, ono što nije stvar osobnog osjećaja ugode i navike, već je stvar i sigurnosti djeteta, jest kako klokanica pristaje djetetu, a ne vama. U prijašnjem članku možete pročitati kakav bi položaj dijete trebalo imati u klokanici.

Uspoređujući veličinu (visinu i širinu) klokanice s drugim klokanica, kao i isprobavajući je s djecom razne dobi i veličina (6 mjeseci, 8 mjeseci, 9 mjeseci, 13 mjeseci, 23 mjeseca, 26 mjeseci i skoro tri godine), smatram da klokanica pristaje djeci od barem 12-18 mjeseci i cca 10 kila. Moram istaknuti da su i dob i kilaža djeteta u pravilu samo preporuke proizvođača i da uvijek treba provjeriti kako pravo dijete izgleda u pravoj nosiljci (ne samo gledati dimenzije) kako bismo procjenili da li je nosiljka djetetu dobra ili ne.

Pogledajte sljedeću kategoriju fotografija na kojima su djeca različite dobi i dimenzija. Zadržite li kursor iznad svake slike pojavit će se podaci o djetetu:

  • dijete od 8 mjeseci i 8.5 kg
  • dijete od 6 mjeseci, 8.9 kg i 68 cm
  • dijete od 9 mjeseci, 9 kila i oko 70 cm
  • toddler od 15 mjeseci, 13 kg, robica broj 92
  • toddler od 23 mjeseca, 11.5 kg, robica broj 86/92
  • toddler od skoro 3 godine, 16 kg, robica broj 116

Manja djeca u nosiljci su na ovim slikama namještena tako da im stražnja strana koljena dolazi do kraja nosiljke, što gužva samu nosiljku. Na LocoLobovim stranicama mogu se vidjeti manja djeca koja su lijepo namještena u panel da sjednu bez gužvanja, no to im drži koljena u hiperekstenziji.

Slika je preuzeta sa LocoLobove webstranie kao primjer hiperekstenzije koljena kod manjeg djeteta kojem glava ne izlazi iz nosiljke.

Slika je preuzeta sa LocoLobove webstranie kao primjer hiperekstenzije koljena kod manjeg djeteta kojem glava ne izlazi iz nosiljke.

Toddlerima se zovu djeca koja su navršila godinu dana. To toddle znači doslovno gegati se, dakle hrvatski bi prijevod bio gegavci, tj. djeca koja već hodaju. Za razliku od većine toddler klokanica koje se zaista i reklamiraju kao toddler, a svojom veličinom odgovaraju djeci obično tek oko drugog rođendana (dužine hlačica 92), ovo bi mogla biti prva prava toddler klokanica.

Pixiekid ima sling koji je prikladan od rođenja, mei tai koji je prikladan od oko 4 mjeseca pa na dalje i klokanicu za koju tvrdi da odgovara djeci iste dobi, no razlika u širini panela je čak 10 centimetara! Naravno, LocoLobo Click&Go nešto je i viša od već vrlo visokog mei taija. Ne znam zašto nisu jednostavno nazvali svoju klokanicu toddler i time pokrili kategoriju djece za koju nisu imali nosiljku – veću djecu koju roditelji još uvijek nose.

LocoLobo Clik&Go i Pixiekid Mei Tai imaju istu preporuku za nošenje od 4 mjeseca, no razlikuju se širinom u čak 10 centimetara.

LocoLobo Clik&Go i Pixiekid Mei Tai imaju istu preporuku za nošenje od 4 mjeseca, no razlikuju se širinom u čak 10 centimetara.

Gospodin Dimitrije-Vuk Veličković, vlasnik tvrtke LocoLobo i licence za Pixiekid nosiljke, odbio je dati komentar na moj stav o veličini nosiljke s objašnjenjem da su moje tvrdnje “u suprotnosti s činjenicama“.


Dodatak na članak, studeni 2016: LocoLobo naknadno je izdao jastučić za manje bebe koji dolazi s nosiljkom. Svakako je pozitivno da su tim potezom priznali da nosiljka ipak nije “idealna za djecu od 4 mjeseca starosti”, no na žalost, jastučić preporučuju za korištenje od 4 do 6 mjeseci, što, kao što se vidi na gornjim fotografijama, još uvijek nije dovoljno da djeca pravilno stanu u klokanicu.

Ivy Gutierrez
Profili:
1 Comment
  1. Goga 8 godina ago

    Volim citati recenzije Ivy Gutierez jer je objektivna i realna. Pomocu ovakvih artikala mi je bilo lakse odabrati sto je bolje za mene i malenu.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?