Vrste nosiljki za djecu: marama, sling, mei tai, klokanica

Budući da je nošenje djece (babywearing) univerzalna praksa, razne kulture i razdoblja razvili su slične načine nošenja. Uvijek je riječ o tkanini kojom se dijete veže na osobu koja se brine o djetetu, kako bi ta osoba imala slobodne ruke i mogla, uz čuvanje djeteta, obavljati i druge stvari. Evo nekoliko vrsta nosiljki s kojima se najčešće susrećemo:

 1. Marama (wrap)
 2. Sling
 3. Mei tai
 4. Klokanica (nosiljka s kopčama, soft structured carrier ili buckle carrier)

1. Marama

Marama (wrap, eng., na slici iznad) jedna je od najednostavnijih nosiljki – to je jednostavno dugačak komad platna (obično dug preko 4 metra i širok 70tak centimetara) koji zamotamo oko sebe i djeteta. Maramu možete koristiti od rođenja, a dolazi u tri vrste:

 • tkana marama (woven wrap)
 • elastična marama (stretchy wrap)
 • hibridna marama (hybrid wrap)

Velika prednost marame jest to što se može vezati na razne načine (pada mi na pamet preko 10 načina vezanja ovaj čas, no znam da ih ima i više), tako da se prilagođava i djetetu koje se nosi, kao i osobi koja nosi dijete. Dijete se može nositi naprijed, na boku ili na leđima. Ako Vam ne paše teret na ramenima, postoje načini vezanja koji težinu prebacuju na vaš torzo.

Ovo je ujedino i najveća mana ove nosiljke: sve ove načine vezanja potrebno je naučiti i uvježbati, što je jednom početniku čini kompliciranom za korištenje. Ako znate vezati cipele, naučit ćete vezati i maramu, no nemaju svi dovoljno motivacije i strpljenja za motanje. I to je u redu, izabrat ćete si nešto drugo. 🙂

Link na nosiljku s glavne slike: Ellevill Zara Tri wave marama.

2. Sling

Na slici je Tula ring sling. Slika je preuzeta s Tuline fan stranice na Facebooku.

Na slici je Tula ring sling. Slika je preuzeta s Tuline fan stranice na Facebooku.

Sling je komad tkanine koji kružno ide oko tijela osobe koja nosi bebu i drži bebu u jednim slojem materijala. Poput marame, dolazi u nekoliko verzija:

 • ring sling (sling s prstenovima)
 • pouch sling (zašiven sling kojem se uglavnom ne može regulirati veličina)

Meni je draži ring sling jer pomoću prstenova možete stegnuti nosiljku po potrebi pa se lakše prilagođava djeci i nositeljima raznih veličina, no i pouch koji vam dobro pristaje dobra je nosiljka. I sling se može koristiti od rođenja, a lakše se koristi od marame pa je vrlo popularan izbor za novorođenčad. Dijete se nosi na prsima ili na boku.

Jedna od najvećih mana slinga jest to što vam neće ravnomjerno rasporediti težinu djeteta, budući da je oslonac uvijek na jedno rame, ne oba. Meni osobno to ne paše na duže rute s jednogodišnjakom jer imam problema s leđima, no nekim ljudima ne smeta uopće ili smatraju da je važnija jednostavnost korištenja jer veća djeca rijetko žele biti nošena dugo.

Link na nosiljku sa slike: Tula ring sling.

3. Meh dai (bei dai, mei tai)

Lenny Lamb Mei Tai

Na slici je LennyLamb meh dai, preuzet s LennyLamb stranice.

Meh dai* jest azijska nosiljka sašivena tako da iz kutova četvrtastog panela izlaze dugačke trake tkanine. Dva se kraka zavežu oko struka poput pregače, nosiljka se podigne bebi preko leđa i gornja dva kraka idu osobi koja bebu nosi preko ramena i oko tijela. Zbog toga što se svaki put ponovo zavezuje, lako se dijeli među više osoba (oba roditelja, npr.).

Ovakav način nošenja dat će vam potporu na oba ramena, a dijete se uglavnom nosi na prsima ili na leđima. Većina mei taija nije prikladna za novorođenčad (iako postoje trikovi kojima se neki mei taiji mogu prilagoditi tako malom djetetu), već ćete morati pričekati da dijete ima odličnu kontrolu glave i vrata te da barem malo kontrolira i trup pa se mei taiji uglavnom koriste nakon 4-6 mjeseci starosti djeteta.

Meh daiji/mei taiji često se rade od marama, u tom slučaju se zovu WCMT (wrap conversion mei tai).

Link na nosiljku sa slike: LennyLamb mei tai.

* Meh dai ili bei dai jest izgovor koji je na kantonenskom (meh dai) i mandarinskom (bei dai) točniji tradicionalnom imenu te nosiljke nego mei tai.

4. Klokanice

Na slici je Ergobaby Performance Ventus klokanica. Slika je preuzeta s Ergobaby fan stranice na Facebooku.

Na slici je Ergobaby Performance Ventus klokanica. Slika je preuzeta s Ergobaby fan stranice na Facebooku.

Klokanice (SSC, soft structured carrier ili buckle carrier, eng.) su, recimo to tako, zapadnjačka verzija mei taija. Umjesto vezanja dugačkih krakova, klokanice imaju kopče kojima se nosiljka zakopčava. Većina klokanica ima podstavljeni pojas za struk na kojem dijete sjedi, tako da je težina djeteta na kukovima osobe koja nosi, što ih čini dobrim izborom za veću i težu djecu.

Klokanice također dolaze u dvije vrste:

 • klokanice s uskom bazom
 • klokanice s širokom bazom (preporučene!)

Klokanice s uskom bazom imaju toliko usku bazu tako da dijete ne sjedi idealno u nosiljci, već se čini da mu noge vise. Klokanice sa širokom bazom podupiru noge djeteta od koljena do koljena (dok je manje) i drže dijete u pravilnom položaju s koljenima iznad guze. Ovdje možete vidjeti razliku u položaju.

Zbog popularnosti klokanica s uskom bazom, sam je termin klokanica stigmatiziran, no klokanice sa širokom bazom jedna su od najjednostavnijih nosiljki za korištenje i vrlo su popularne. Uglavnom se koriste nakon 4-6 mjeseci (slično kao mei taiji), iako postoje modeli koji zbog oblika (mogućnost smanjivanja) ili posebnih dodataka (jastuka za novorođenče) mogu sigurno nositi i manje dijete.

Link na nosiljku sa slike: Ergobaby Performance Ventus klokanica.

Ivy Gutierrez
Profili:
1 Comment
 1. Martina Hren 8 godina ago

  U zelji da nosimo nasu bebu, susreli smo se s mnostvo nepoznanica u vezi nosenja. Odakle krenuti- sto se uopce nudi, kakve su preporuke…ovaj clanak je nama neiskusnima pruzio prve prave informacije, koje su nam posluzile kao orijentir za dalje istrazivanje u odabiru nase idealne nosiljke. ?

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?