Klokan klokanica nošenje djece

Izraz klokanica poznat je široj javnosti kao vrsta nosiljke za djecu, tako da čak i oni koji nisu upoznati s vrstama nosiljki ili možda ne znaju što je sling, razumiju na što se odnosi ovaj izraz. Sličan izraz koristi se i u ostalim lokalnim jezicima, tako da u Srbiji pričamo o kenguru, a u Sloveniji se koristi izraz kengurček.

Budući da su u mnogim dućanima dostupne klokanice koje ne bismo preporučili za korištenje zbog uske baze i strukture koja ne podržava idealan položaj djeteta u nosiljci, neke savjetnice za nošenje djece smatraju da je korisno distancirati se od takvih nosiljki. Za nosiljke s kopčama koje imaju široku (ili pak prilagodljivu) bazu biraju prevoditi engleski izraz soft structured carrier i tako dolazimo do mekih oblikovanih (ili strukturiranih) nosiljki.

Prije nego što odlučimo hoćemo li prihvatiti postojeći izraz ili ćemo prevoditi iz stranog jezika i stvarati nove nazive, razmotrimo otkud dolazi naša potreba da nosimo svoju djecu te kakve to pak veze ima s klokanima.

Kakvo se rađa novorođenče?

Ljudsko novorođenče rađa se kao jedan od najnesamostalnijih sisavaca. Kad bismo se rađali sa sličnim sposobnostima koje imaju bebe čimpanze, ljudska trudnoća trebala bi trajati 18-21 mjeseci umjesto trenutačnih devet mjeseci (izvor: Scientific American)!

Neki znanstvenici smatraju da trudnoća traje devet mjeseci jer u tom stupnju razvoja lubanja djeteta može proći kroz majčinu zjedlicu (izbor: Live Science). (Ako vam je ovo zanimljivo, pročitajte više o obstetrical dilemma hipotezi.)

Novorođenčad se rađa prije nego što okošta lubanja tako da se glava djeteta prilagodi prolazu kroz porođajni kanal, a onda tek rođeno dijete mora proći težak proces navikavanja na vanjski svijet u periodu koji se često naziva četvrtim tromjesječjem. Upravo u ovom ranom periodu, kad se dijete navikava na prehranu, probavu, svjetlo, zvukove i sl. ističemo iznimno važne prednosti nošenja djece koje su potrijepljene mnogim znanstvenim istraživanjima.

Kakve veze imaju klokani s nošenjem djece?

Klokani su vrsta sisavaca koju karakterizira iznimno kratka unutarnja gestacija (31-36 dana), nakon čega majka rađa vrlo nezrelo mladunče koje sljedećih devet mjeseci provodi u vanjskoj gestaciji – nalazi se skriveno u njezinom tobolcu i prikopčano na dojku. Nakon toga mladunče počinje izlaziti iz tobolca, no još uvijek se često u njega vraća i tamo doji do cca 18 mjeseci (Izvor: Wikipedia).

Ovako specifično ponašanje očito je vrlo upečatljivo, jer se poveznica između klokana koji nose svoju mladunčad u tobolcu lingvistički prenosi na ljudsko ponašanje na više načina:

  • kad pričamo o brizi za nedonoščad, preporuča se tzv. klokanska njega, praksa stavljanja golog djeteta na kožu roditelja (majke, ali i očeva) koja pomaže novorođenčetu da regulira disanje, tjelesnu temperaturu i otkucaje srca (skin-to-skin ili kožiranje),
  • jedan način vezanja tkane marame na prsima naziva se klokanski vez (kangaroo carry),
  • i, naravno, postoji pojam klokanice koji označava vrstu nosiljke za djecu.

Trebamo li se udaljiti od pojma klokanice?

Ako već postoji izraz klokanica koji je, kad pogledamo podrijetlo tog izraza, tako savršeno prigodan i prikladan za ime nosiljke, treba li doslovno prevoditi engleski izraz soft structured carrier kako bismo se udaljili od asocijacije na klokanicu uske baze? Kako ćemo reći roditeljima da je klokanska njega pozitivna, ali da klokanice nisu dobre?

Osobno, smatram da nema potrebe da prevodimo pojmove s tri riječi kad već imamo postojeći izraz klokanica. Ako imamo nekoliko vrsta marama (elastične, hibridne, tkane), nekoliko vrsta slingova (s prstenovima ili kopčom), sasvim mi se čini prikladno da imamo i nekoliko vrsta klokanica (klokanice uske baze i klokanice široke baze) i na taj način razlikujemo preporučene od nepreporučenih klokanica.

Uz to, mislim da je vrlo praktično koristiti već postojeći izraz: kad osoba koja nije upoznata s vrstama nosiljki na internetu traži informacije o klokanici (jer samo to zna), može naići na tekstove na blogovima lokalnih savjetnica i naučiti o idealnom položaju djeteta u nosiljci i idealnom položaju djeteta u klokanici te tako, nadam se, odlučiti kupiti nosiljku koja podržava taj idealan položaj. Napomenimo i da moderne prakse nošenja djece ističu da trenutačno nema dokaza da klokanica uske baze može ikako naškoditi razvoju zdravog i tipičnog djeteta.

Ako nastavimo stigmatizaciju izraza klokanica, udaljavamo roditelje koji se tek upoznavaju s nosiljkama i raznim mogućnostima koje im one pružaju. (“Htjeli ste kupiti klokanicu? Ne, to nije dobro!”) Nije li bolje da ih umjesto toga prihvatimo i pokažemo im da su tek zakoračili u prekrasan svijet nošenja djece? (“Htjeli biste kupiti klokanicu? Super, dajte da vam pokažem kakve sve postoje!”)

Naslovna slika preuzeta s baby-animals.net.

Ivy Gutierrez
Profili:
0 Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?