Kako se peru nosiljke za djecu

Stvari koje djeca često koriste, često treba i prati jer ih brzo zaprljaju, zabalave, pomokre… Slično je i s nosiljkama, posebno kad su djeca manja. Mnoge roditelje zanima kako se peru nosiljke za djecu jer ih je strah da ne unište pranjem. Olakotna okolnost je svakako to što većina nosiljki nije napravljena od lako uništivih materijala! No, ipak, kod pranja postoji par osnovnih pravila pravila:

  1. Nikad, ali baš nikad, ne koristite omekšivač.
  2. Slijedite upute proizvođača nosiljke.

Omekšivač se ne koristi zbog toga što bi mogao nosiljku učiniti skliskom. Ne želite da tkanina klizi kroz čvorove, prstenove ili kopče. Skliska nosiljka nije sigurna nosiljka! No, što je s uputama? Ako ih imate, pročitajte ih i poštujte što u njima piše. Proizvođači će vas upozoriti ako vaša nosiljka zahtjeva posebnu njegu. Ako nemate upute, čitajte dalje.

Koliko često treba prati nosiljke za djecu?

Najbolji je odgovor: što manje možete. Operite ih prije prvog korištenja i dalje po potrebi. Ako je mrlja nastala od sline ili hrane, možda je dovoljno mala da možete ručno oprati samo to mjesto. Ako je riječ o većoj nezgodi kad trebate oprati cijelu nosiljku, ok, operite ju. No, uglavnom nema potrebe da ju perete na nekoj redovnoj bazi (npr. jednom tjedno). Razmišljajte o nosiljci kao da su kolica, a ne kao da je odjeća (osim ako baš imate elastičnu maramu koju nosite cijeli dan umjesto majice).

Kako se peru nosiljke?

Uglavnom su pravila ovakva:

  • pazite na boju: Ne koristite izbjeljivače, tamnije boje mogle bi puštati boju prilikom prvog (ili ponekad i dalje) pranja pa ih operite odvojeno.
  • pazite na prstenove i kopče: Sve kopče zakopčajte, a nosiljku stavite u vreću za osjetljivo rublje ili u staru jastučnicu. Ako imate sling s prstenovima, prstenove možete ugurati u čarapu da se ne oštete u bubnju.
  • pazite na temperaturu: Većinu nosiljki želite prati na 30-40 stupnjeva (posebno ako ima plastične kopče), dok 40-60 stupnjeva obično toleriraju pamučne i lanene marame.
  • pazite na materijal: Ako imate program za osjetljivo rublje, uključite ga.
  • pazite na sušenje: Idealno je sušenje na zraku. U sušilici (na nižoj temperaturi) obično se mogu sušiti tkane i elastične marame, slingovi (čarapa oko prstenova) ili mei taiji.
  • pazite na peglanje: Tkane marame treba opeglati nakon pranja. Možete i sling malo, ili trake mei taija. Probajte ih peglati dok su još mrvicu vlažni. Klokanice ne treba peglati.

Oprez s nekim materijalima!

Vuna i svila traže posebnu njegu, najčešće ručno pranje i sušenje na zraku, na ravnoj površini. Poštujte upute proizvođača jer biste u suprotnome mogli uništiti ili oštetiti nosiljku koja više neće biti sigurna za korištenje (vunene marame mogu popustiti na nekim dijelovima pa bi se tu mogle poderati tijekom nošenja). Uglavnom sve upute možete pronaći na internetu.

Kako očuvati svoju nosiljku?

Idealno bi bilo kad biste bili pažljivi tijekom korištenja nosiljke. Nemojte dopustiti da se vuče po prljavom podu (parkiralište, npr.) ili po blatu. Budite vrlo pažljivi ako jedete ili pijete dok koristite nosiljku. Nemojte djeci dopustiti da jedu ili piju dok su u nosiljci, ili im ponudite hranu i pića koja neće ostaviti mrlje. Ako koristite mei tai ili klokanicu, možete kupiti jastučiće za zaštitu naramenica da ih dijete ne grize. Oni se puno lakše peru i suše od cijele nosiljke, a dobro očuvanu nosiljku lakše ćete kasnije prodati!

Featured image by Hey Paul Studios.

Ivy Gutierrez
Profili:
0 Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?