Kad se dijete može nositi u klokanici

Danas se na tržištu može naći velik izbor klokanica, prilagođene različitoj dobi djece. Ukoliko uspijete isprobati nekoliko vrsta, moći ćete naći dizajn koji odgovara vašem obliku tijela, no kako ćete znati da ista nosiljka odgovara i vašem djetetu?

Za idealno nošenje u standardnoj klokanici (koja nema mogućnost smanjivanja leđnog panela i prilagođavanja mlađem djetetu), preporuka za motorički prosječno i zdravo dijete jest sljedeća:

 1. da dijete samostalno sjedi, tj. ima kontrolu mišića trupa
 2. da je klokanica djetetu do jamice koljena sa svake strane i ne preko (za veće dijete može biti kraći panel, posebno ako dijete hoda
 3. da su djetetu uši izvan panela, tj. da mu je glava većinom izvan panela, a minimalno bi panel trebao biti do lopatica (ako je niži, smatra se da je dijete preraslo nosiljku)

Dobro je podsjetiti se i na generalne smjernice za postizanje idealnog položaja djeteta u nosiljci, a kako to izgleda u klokanici, pogledajte na slici.

Babywearing International prikazuje optimalan položaj u klokanicama

Babywearing International prikazuje optimalan položaj u klokanicama.

Klokanice s umetcima za novorođenčad

Novorođenče je dijete u prvih mjesec dana života. Nakon što napuni mjesec dana, dijete više službeno nije novorođenče. Idealno, novorođenčad se uopće ne nosi u klokanicama, čak niti ako proizvođači tvrde da je to moguće. Osim ako nisu iznadprosječno veliki i teški, većina djece treba prvih mjesec dana da se dovoljno udeblja i ojača za sigurno nošenje u klokanicama ili mei taijima.

Beba u Tulinom umetku za novorođenčad.

Beba u Tulinom umetku za novorođenčad.

Neke klokanice (Ergo, Tula) dolaze s posebnim jastucima i umetcima novorođenčad (ponavljam, bolje je da se koriste za mlađu dojenčad), dok druge klokanice (Manduca, Boba) imaju “gaćice” u koje se stavlja manje dijete. Ovakva rješenja su rijetko idealna, no uglavnom su dovoljno dobra.

Savjetnice za nošenje uvijek upozoravaju da se umetak iz jedne klokanice ne koristi u drugoj klokanici jer za nju nije napravljen i s njom nije testiran. Popularan je trik staviti i manju dekicu ili srolani ručnik ispod djetetove guze da se beba podigne u nosiljci, no niti ovo savjetnice ne preporučuju jer djetetu kojem treba visine u nosiljci u pravilu treba popuniti i širinu nosiljke, a ručnik to ne čini.

Zašto ne treba dijete nositi u prevelikoj klokanici?

Ako se panel klokanice gužva pod djetetovom guzom kad dijete namjestite tako da mu koljena nisu u hiperekstenziji, onda mu je nosiljka prevelika.

Ako se panel klokanice gužva pod djetetovom guzom kad dijete namjestite tako da mu koljena nisu u hiperekstenziji, onda mu je nosiljka prevelika.

Razumljivo je da roditelji pokušavaju uštedjeti gdje mogu i da bi rado kupili nosiljku koju će moći koristiti i kasnije ili u koju će dijete “narasti”. No, za razliku od odjeće za koju nije problem ako malo visi s nogica u kolicima ili ako zafrknete rukave, prevelika nosiljka može biti neudobna, opasna i štetna.

U nosiljci u kojoj ima previše mjesta, dijete nije dobro pridržano i može se iskriviti u položaj u kojem mu je otežano disanje, posebno ako je mlađe od četiri mjeseca. Ovaj letak objašnjava što je positional asphyxiation (gušenje izazvano položajem). Ovakva posljedica jest ekstremna, no nije nemoguć scenarij i zbog toga učimo pravila za sigurno nošenje djeteta (uspravan položaj, dijete koje vam je na oku, brada je barem 2 prsta udaljena od prsa).

Na slici s lijeve strane možete vidjeti dijete od pet mjeseci u baby Tuli (baby size je ime koje se često koristi u Europi, a u Americi je ovo standard Tula). Trebalo nam je još dobrih mjesec dana prije nego što je narastao dovoljno da mu nosiljka bolje stoji.

Dijete s hiperekstenzijom koljena u klokanici.

Dijete s hiperekstenzijom koljena u klokanici.

Kad je riječ o starijem djetetu, ono se uglavnom ne nalazi u životnoj opasnosti kad je nošeno u prevelikoj nosiljci. Najčešći problem jest hiperekstenzija koljena koja može dovesti do ozlijede ligamenata koljena (npr. kolateralne ligamente koljena), a ako se to i ne dogodi, jednostavno je neudobna.

Drugi problem koji se nalazi s korištenjem prevelike nosiljke jest da no niti djetetu niti osobi koja nosi to nije najudobnije jer djetetovo tijelo nije čvrsto stisnuto uz vaše tijelo. Što je teret bliži vašem centru gravitacije, to ga je udobnije nositi.

S desne strane možete vidjeti dijete u toddler klokanici sašivenoj od tkane marame. Činjenica da je klokanica sašivena od marame ne mijenja preporuke o idealnom položaju. Marama koja djetetu prelazi preko koljena nije problem, jer se ona savija s djetetovom nogom, no panel nosiljke zašiven je sa strukom nosiljke i vrijede ista pravila kao s klokanicom sašivenom od običnog platna.

Što je s klokanicama koje se prilagođavaju manjoj djeci?

Kinderpack infant s donje strane ima mehanizam za sužavanje panela.

Kinderpack infant s donje strane ima mehanizam za sužavanje panela.

Kinderpack infant i lutka novorođenčeta kojem je nosiljka previsoka.

Kinderpack infant i lutka novorođenčeta kojem je nosiljka previsoka.

Postoje klokanice koje se mogu suziti za manje dijete, tako da nije potrebno korištenje nikakvih umetaka i jastuka. Na slici je lutka veličine novorođenčeta, visine 50 centimetara i težine cca 3 kile. Ovo je dobar izbor za dijete od par mjeseci, no ovoj lutki je nosiljka još uvijek prevelika.

Na hrvatskom tržištu su trenutačno dostupni Lillebaby Complete i Ergobaby Adapt koji imaju mogućnost prilagođavanja samog panela nosiljke manjem djetetu. Popularan izbor je i Fidella Fusion, nosiljka sašivena od tkane marame koja se trakicama sužava.

Smatram da je ovo bolji izbor od nosiljki s umetcima ili gaćicama, no još uvijek to nije idealna nosiljka za pravo novorođenče (dijete mlađe od mjesec dana). Kao i uvijek, potrebno je vidjeti kako pravo dijete izgleda u pravoj nosiljci.

Kad je klokanica zaista premala djetetu?

Kako biste procjenili da je klokanica premalena djetetu, potrebno je razmotriti dva faktora:

 1. visinu panela – djetetu bi panel klokanice trebao dosezati barem do lopatica. To sprečava dijete da se (namjerno ili slučajno) nagne toliko u nazad da bi vam moglo ispasti, posebno kad ga nosite na leđima, gdje se uglavnom nalaze veća djeca.
 2. širinu panela – ovo više nije pitanje sigurnosti, već udobnosti. Dok je vašem djetetu udobno u klokanici, klokanica mu je dobra.

Zapamtite: Za dijete je sigurnije, udobnije i bolje da se nosi u nosiljki koja mu je premala,
od nosiljke koja mu je prevelika!

Dodatni materijali za čitanje:

 1. If the carrier fits the baby, then wear it!
 2. How to tell if your child fits a toddler carrier?
 3. To size up, or not to size up… THAT is the question
 4. Soft Structured/Buckle Carriers
Ivy Gutierrez
Profili:
20 komentara
 1. Maja B. 8 godina ago

  Vrlo korisno znati 🙂

 2. Sanja 8 godina ago

  Jako korisno. Moja mama je bila ubedjena da novorodjence treba imati pravu kicmicu 🙁

 3. Ema 8 godina ago

  Odlican clanak! Sve pokriveno, sad se samo trebamo poceti nositi 🙂

 4. Martina 8 godina ago

  Meni je ovaj tekst bio od velike koristi.

 5. Ana 8 godina ago

  bravo..sve na jednom mjestu, jedva cekamo nasu novu klokanicu ?

 6. Ivana 8 godina ago

  Definitivno najkorisniji clanak na bebologiji je ovaj. Polozaj djeteta prilikom nosenja vrlo je vazan, i smatram da bi prilikom nosenja trebali biti upoznati i teziti za najboljim polozajem za , prvenstveno, dobrobit djeteta, a takoder i za sto ugodnije nosenje osobi koja nosi dijete. Takoder, ukoliko zelim nekome pomoci i savjetovati ga o pravilnom nosenju, ovaj clanak mi je definitivno od velike pomoci, jedan copy/paste i svi zainteresirani mogu na jednom mjestu pronaci sve bitne savijete i smjernice za #babywearing

 7. Maja 8 godina ago

  Koristan članak koji bi svi trebali pročitati prije početka nošenja!

 8. Dunja 8 godina ago

  Odlično – izuzetno koristan članak, sve je na jednom mjestu 🙂

 9. Ivana 8 godina ago

  Najljepše objašnjeno 🙂 hvala.

 10. Lada Malinović 8 godina ago

  definitivno najkorisniji članak, jedan od prvih koje sam pročitala kada sam se upustila o istraživanje o nošenju beba 🙂

 11. Maša Vlakančić Broznić 8 godina ago

  Korisno i spremljeno kao podsjetnik 🙂

 12. Tea 8 godina ago

  Odličan i detaljan članak! Od velike pomoći početnicima. 🙂

 13. Sandra 8 godina ago

  Članak od veeeelike koristi. Hvala! 🙂

 14. Dora 8 godina ago

  Koristan članak za početnike u nošenju klokanice 🙂

 15. Karolina 8 godina ago

  Meni osobno najkorisniji članak! Pročitala sam ga nekoliko puta prije nego sam se upustila u avanturu nošenja bebe! ☺️

 16. Nevena 8 godina ago

  I sad me pomalo muči položaj bebine glave što se tiče dotoka zraka – ovo je dosta pomoglo! 🙂

 17. Meri 8 godina ago

  Navedene informacije u ovom clanku su nam pomogle da se rijesimo nosiljke koja je bila ergonomski neispravna i nabavimo ergonomsku.
  Svakome preporucam da prije kupnje dobro prouci 🙂

 18. Ane 8 godina ago

  Super članak i vrlo koristan 🙂 Baš za nas dvije cure početnice s predivnim Kokadi flipom 😉

 19. Elena 8 godina ago

  Bilo je jako korisno doznati kakav je pravilan način nošenja djeteta, pogotovo za nas početnike. Hvala vam!

 20. Tamara Cergnul 8 godina ago

  Jako dobar članak. Hvala!

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?