Ovdje se nalaze pravila Chat grupe Bebologija. Pod ovim imenom okupljamo roditelje koji su htjeli brbljanje o raznim temama i online kafić za druženje, a originalno su se nalazili u grupama Nošenje djece (Babywearing) i Beba vođa dohrane (Baby Led Weaning). Dobrodošli su i članovi koji su na nas naišli drugačije i veseli nas međusobno si pomagati, učiti iz različitih iskustava i debatirati.

Znajte da većina članova ovdje prakticira ili podržava povezujuće roditeljstvo (koje obuhvaća odgovaranje na potrebe djeteta, nošenje, cosleepanje i ostalo), ne puštamo djecu da se isplaču (cry it out), pratimo smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o cijepljenjuprehrani i dohrani djeteta, vozimo djecu u autosjedalicama, oblačimo u platnene pelene, itd. Volimo razgovarati o najnovijim istraživanjima i knjigama, dijelimo recepte za nenadane goste i služimo si kao rame za plakanje.

Naravno da svaki član grupe nema ista iskustva i izbore, no ovo je generalna atmosfera u grupi. Ako vam se činimo kao društvo u kojem želite biti, slobodno se uključite u grupu. Zahtjevi se odobravaju svim privatnim profilima.

 

Sadržaj pravila

 1. Generalna pravila ponašanja u grupi
 2. Pravila postavljanja fotografija u grupu
 3. Pravila prodaje u grupi

1. Generalna pravila ponašanja u grupi

Glavno pravilo grupe jest “Nemoj biti pizda“. Ako ne znate kako ne biti pizda u razgovoru s osobom s kojom se ne slažete, izađite iz grupe. Molimo da se prema tuđem mišljenju, iskustvu i izboru odnosite s poštovanjem. Ako nemate pristojan i konstruktivan doprinos temi, zaobiđite ju. Ako je post za našu doktoricu s oznakom #pitajdoktora, ne nudite homeopatiju. Zabranjeni su postovi sa šarenim pozadinama.

Ako osoblje smatra da sadržaj koji ste objavili krši naše pravilo, brisat će se bez prethodnog upozorenja ili objašnjenja. Svi koji objavljuju takve sadržaje bez iznimke će biti izbačeni iz grupe. Želimo da grupa bude sigurno i uključivo okruženje u kojem se svi naši članovi osjećaju dobrodošlo.

1.1. Što je pizda?

Pizda nije spolni organ, pizda je karakterna osobina koju ne smatramo dobrodošlom u grupi. Definicija takvog ponašanja nije fiksna i ovisi od situacije od situacije, kako bismo vam lakše dočarali što osoblje grupe smatra pizdunskim ponašanjem, dat ćemo vam nekoliko primjera:

 • Smatramo da je pizda osoba koja objavljuje objave, komentare, fotografije i videozapisi koji vrijeđaju na temelju spola, rase, dobi, seksualne orijentacije, kulture, vjere ili nacionalnosti.
 • Smatramo da je pizda osoba koja objavljuje komentare koji negativno govore o nečijem tijelu, spolnom identitetu, sposobnostima, imovinskom stanju.
 • Smatramo da je pizda osoba koja kleveta druge ljude u grupi (posebno kad oni sami nisu članovi) i/ili iznosi informacije iz njihovog privatnog života.
 • Smatramo da je pizda osoba koja screenshota postove u grupi i onda ih koristi za ismijavanje, tračanje, otkrivanje informacija iz nečijeg privatnog života.
 • Smatramo da je pizda osoba koja se priključi privatnoj grupi koja ima definirana pravila, cilj i određene stavove, a onda ju koristi za propagandu svojih (suprotnih) stavova i ciljeva.
 • Smatramo da je pizda osoba koja kad vidi vatru, ne pozove pomoć, već nalije još ulja.

1.2. Moderiranje grupe

Grupu moderiraju administratori i moderatori (osoblje grupe). U slučaju da je potrebna intervencija u neku raspravu, osoblje u pravilu reagira javnim ili privatnim upozorenjem, povremeno brisanjem komentara i u rijetkim situacijama izbacivanjem iz grupe.

Facebook ima mogućnost prijavljivanja postova osoblju grupe. Pozivamo članove da nam olakšaju održavanje i prijave postove za koje smatraju da krše pravila. Autori postova neće biti obaviješteni o tome da je netko prijavio post. Alternativno, uvijek nam možete poslati poruku s linkom na problematičan sadržaj. Unaprijed se zahvaljujemo svima koji će nam na taj način pomoći.

U većini slučajeva, osoblje će samo obrisati pokoji komentar da se situacija ne razbukta. Ako se to već dogodilo, u pravilu slijedimo šprancu upozorenje-kick-block, no ovisno o situaciji, možemo odlučiti skratiti tu putanju. Budući da su pravila javna i dostupna svima, osoblje vas nije obavezno porukom obavijestiti o tome da su moderirali i molimo da to shvatite kao iskaz njihove dobre volje.

1.3. Tjelesno (fizičko) kažnjavanje djece ili “malo po guzi”

Tjelesno kažnjavanje djece krši ljudska prava djeteta jer predstavlja napad na djetetovo dostojanstvo i fizički integritet. U Hrvatskoj, Obiteljski zakon člankom 94 brani takvo kažnjavanje djeteta: “Roditelji ne smiju tjelesno kažnjavati dijete, postupati ponižavajuće prema njemu niti primjenjivati psihičku prisilu te su ga dužni štititi od takvog postupanja drugih osoba.”

Uz to, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji u članku 10 jasno navodi da se “tjelesno kažnjavanje ili drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci” smatraju nasiljem u obitelji. Naše zakonodavstvo nije jedinstveno po ovom pitanju, tjelesno kažnjavanje zabranjeno je u cijeloj EU.

Što se smatra tjelesnim kažnjavanjem djeteta? Svaka uporaba tjelesne sile s ciljem izazivanja neugode ili boli djeteta (ne nužno ozlijede) kako bi se korigiralo, kontroliralo ili kaznilo djetetovo ponašanje jest tjelesno kažnjavanje djeteta.

Da, to uključuje i “malo po guzi”.
Da, to znači i preko pelene.
Ne, nije važno što djetetu “nije bilo ništa”.
Ne, nije opravdano čak i ako je dijete izletilo na cestu.

Sad kad smo to pojasnili, prijeđimo na to što ovo znači za našu grupu. U našoj grupi se tjelesno kažnjavanje djece smije spomenuti. Smijete čak i ispričati da ste to napravili. To ne vidimo kao automatski razlog za izbacivanje članova iz grupe.

Međutim, svatko tko podržava, promovira ili brani tjelesno kažnjavanje djeteta kao prikladnu, poželjnu ili pozitivnu odgojnu metodu, bit će po kratkom postupku trajno uklonjen iz grupe. Takav odgoj je ne samo protuzakonit, već je po mišljenju brojnih stručnjaka iz područja (dječje) psihologije štetan za djecu. Uz to, u potpunosti je u suprotnosti s idealima grupe.

2. Pravila postavljanja fotografija u grupu

Svaki roditelj ima pravo odlučiti koliko želi zaštiti privatnost vlastitog djeteta na internetu. Apeliramo na članove grupe da razmisle o tome da ne dijele fotografije na kojima se vidi njihovo dijete, no one nisu zabranjene.

Međutim, zabranjeno je postavljanje fotografija na kojima se može identificirati tuđe dijete bez prethodne dozvole djetetovog roditelja. Takve će se fotografije brisati bez pitanja.

Dozvoljeno je objavljivanje fotografija drugih ljudi slikanih na javnim površinama. Zbog toga što želimo zadržati pozitivnu atmosferu u grupi, zabranjeno je postavljanje fotografija kojima je cilj ismijavanje drugih osoba, neovisno o tome jesu li oni članovi grupe ili ne.

3. Pravila prodaje u grupi

U grupi je dozvoljeno prodavati stvari ako pašu u jednu od tri kategorije:

 1. dječja odjeća i obuća,
 2. dječje igračke i oprema,
 3. stvari za trudnice i mame.
Oglas se u grupi postavlja tako da se kod boxa za pisanje posta klikne na točkice (...) i odabere opcija "Sell something". Slika prikazuje kako to izgleda na računalu i na mobilnoj aplikaciji.

Oglas se u grupi postavlja tako da se kod boxa za pisanje posta klikne na točkice (…) i odabere opcija “Sell something”. Slika prikazuje kako to izgleda na računalu i na mobilnoj aplikaciji.

Molimo da se držite ovih kategorija i da ne prodajete, npr. automobile i tostere u grupi. Svi naši prodajni oglasi nalaze se na ovom linku.

Oglasi se postavljaju tako da kod polja za pisanje posta kliknete na točkice i odaberete opciju “Sell something”.

Prodavač je obavezan:

 • staviti barem jednu sliku točno onog predmeta koje prodaje
 • napisati cijenu u kunama (Facebook će valutu odrediti prema jeziku na kojem koristite Facebook. Nema veze. Vi u postu napišite koja je cijena u kunama.)
 • opisati u kojem je stanju predmet (Korišteno? Novo? Ima mrlje ili rupice?)
 • eventualne uvjete ili napomene (Tko plaća poštarinu? Nudite li popust na količinu? Šaljete isključivo pouzećem ili samo unutar određene države?)
 • obrisati oglas jednom kad je predmet prodan.

 

Kupac je dužan:

 • saznati sve potrebne informacije (pitati dodatne slike, očekivani datum isporuke i sl.),
 • sačuvati dokaz o kupnji ili zamjeni (screenshot posta ili imati razgovor o kupnji).
Oglasi se na mobilnoj aplikaciji mogu pronaći tako da kliknete na info i scrollate dolje do stavke "Sale Posts". Na računalu je potrebno kliknuti na ovaj link (nalazi se u opisu grupe i pinnanom postu).

Oglasi se na mobilnoj aplikaciji mogu pronaći tako da kliknete na info i scrollate dolje do stavke “Sale Posts”. Na računalu je potrebno kliknuti na ovaj link (nalazi se u opisu grupe i pinnanom postu).

Pažnja!

Svaki član grupe kupuje i prodaje na vlastitu odgovornost. U KPZ iskustva možete pogledati kako su prošle prijašnje transakcije u grupi.

Osoblje grupe nije odgovorno za transakcije provedene u grupi, niti mogu pomoći u slučaju eventualnih problema koji su nastali zbog prodaje. Zadržavamo pravo da u slučaju eventualnih problema jednu ili obje strane uklonimo iz grupe.

© 2022 Bebologija was founded in 2015 by Ivana Ivy Gutierrez.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?